Na hlavný obsah

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal P. Fiala po stretnutí s J. Bidenom

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete.

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal P. Fiala po stretnutí s J. Bidenom
Americký prezident Joe Biden (vpravo) a český premiér Petr Fiala si podávajú ruky počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu. Foto: TASR/AP

Európa aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine a nemôžu pripustiť, aby ruská agresívna politika zvíťazila.

Uviedol to český premiér Petr Fiala po pondelkovom (15. 4.) stretnutí s americkým prezidentom Joom Bidenom, ktoré označil za veľmi priateľské.

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy.

Český premiér to povedal novinárom na brífingu, ktorý sa odohral hneď po stretnutí priamo pred Bielym domom.

„Bolo to rokovanie veľmi priateľské. Prezident Biden opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, naše vzájomné vzťahy a veľmi pozitívne sa vyjadroval o Českej republike,“ uviedol Fiala.

Jednou z hlavných tém rokovaní bola ruská invázia na Ukrajinu. Fiala uviedol, že sa s Bidenom zhodli na potrebe pokračovať v pomoci Ukrajincom.

„Tak Európa, ako aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine, pretože nemôžeme pripustiť, aby ruská agresívna politika slávila svoj úspech,“ povedal Fiala, ktorého v utorok čaká rokovanie s predstaviteľmi amerického Kongresu aj o balíku pomoci, ktorý zatiaľ neodhlasovala americká Snemovňa reprezentantov.

O balíku budú hlasovať tento týždeň

Americká Snemovňa reprezentantov bude ešte tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu aj Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

„Mnoho ďalších krajín pozorne sleduje, aký bude osud ruskej agresie na Ukrajine, a ak by Rusko uspelo, bude to signál pre ďalšie veľmoci a agresívne štáty,“ povedal neskôr Fiala v rozhovore pre Českú televíziu.

„To si musia všetci uvedomiť, a preto je vlastne podpora Ukrajiny aj v globálnom kontexte taká dôležitá,“ dodal. Pri utorkových stretnutiach chce republikánom, ktorí blokujú schválenie balíka, odovzdať skúsenosti a uhol pohľadu strednej Európy v snahe presvedčiť ich o význame odhlasovania tohto návrhu.

Na stretnutí Fiala s Bidenom preberali tiež ekonomické vzťahy medzi Českom a Spojenými štátmi, pred rokovaním premiér uviedol, že sa v poslednom čase tieto vzťahy rozvíjajú a treba im dať impulz.

„Naši americkí priatelia sú si dobre vedomí toho, že už aj české firmy pôsobia na americkom trhu, investujú tu a zamestnávajú amerických občanov. A bavili sme sa o možnostiach posilnenia tejto spolupráce,“ povedal Fiala, podľa ktorého bola hlavnou témou v tomto prípade jadrová energetika alebo potreba ďalších dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý podľa premiéra pomohol napríklad Česku zbaviť sa závislosti na dodávkach ruského plynu.

Utorok začal v sídle CIA

Fiala v utorok svoju dvojdňovú návštevu v USA začal v sídle Ústrednej spravodajskej služby (CIA), pri ktorej ho sprevádzali šéfovia všetkých troch českých tajných služieb.

V rozhovore pre ČT uviedol, že táto zastávka bola výrazom veľkej dôvery v Českú republiku aj výrazom veľmi kvalitnej spolupráce českých spravodajských služieb s tými americkými, čo je premiéra pre bezpečnosť sveta i Európy mimoriadne dôležité a ukazuje to tiež profesionalitu.

Pri stretnutí s riaditeľom CIA Williamburnsom podľa Fialu opakovane odznelo, že si tejto spolupráce veľmi váži a že si váži tiež úlohy Českej republiky v bezpečnostnej architektúre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet