Na hlavný obsah

Ukrajinský protikorupčný úrad podozrieva tamojšieho ministra z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

Úrad podozrieva ministra aj z vedenia zločineckej skupiny.

Ukrajinský protikorupčný úrad podozrieva tamojšieho ministra z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Informovala o tom agentúra AFP.

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz. Väčšinou však zahŕňali nižšie postavených predstaviteľov krajiny a súviseli s obstarávaním armády. Kyjev v rámci snáh aj podmienok vstupu do Európskej únie prisľúbil urýchlenie boja s korupciou.

NABU vo vyhlásení priamo nemenoval Solského, ale uviedol, že úradujúceho ministra podozrieva z vedenia zločineckej skupiny. Tá v predmetnom období vyvlastnila poľnohospodársku pôdu s celkovou rozlohou takmer 2 500 hektárov v hodnote viac než 291 miliónov hrivien (vyše 6,8 miliónov eur) v severovýchodnej Sumskej oblasti.

Údajne sa tiež neúspešne pokúsila získať ďalších 3 300 hektárov v hodnote 190 miliónov hrivien (4,4 milióny eur).

K nadobudnutiu štátnych pozemkov došlo podľa NABU zničením dokumentov, na základe ktorých mali dve štátne spoločnosti právo trvalo využívať túto pôdu. Skupina, do ktorej patrili aj členovia katastra nehnuteľností, potom prinútila štátnu agentúru, aby práva previedla na ňu prepojených jednotlivcov pod zámienkou vládneho programu na využívanie poľnohospodárskych pozemkov.

Solský, ktorý vlastnil niekoľko agropodnikov, sa stal členom vlády v marci 2022. Tri roky predtým ho zvolili za poslanca do ukrajinského parlamentu, kde pôsobil aj ako predseda poľnohospodárskeho výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet