Na hlavný obsah

V obci pri Poltári začal boj o poľovné pozemky: Jedna skupina poľovníkov obvinila druhú, že revír užíva nelegálne

Terčom kritiky sa stal aj starosta.

V obci pri Poltári začal boj o poľovné pozemky: Jedna skupina poľovníkov obvinila druhú, že revír užíva nelegálne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Málinci v okrese Poltár začal boj o poľovné pozemky. Jedna skupina poľovníkov napadla druhú, že nezákonným spôsobom získala právo užívať revír. Prípad smeruje na súd.

V lesoch pri Málinci roky lovila organizácia – Grúň Málinec. Vlastníci poľovných pozemkov dali najnovšie do užívania revír konkurenčnej skupine – Kamenité Málinec. Členovia prvej spoločnosti spochybňujú schôdzu, na ktorej k tomu došlo.

„Všetky hlasy tam boli zmanipulované, od orgánov, ktoré tam zastupovali, až po členov, kde máme jednoznačne prehlásenia, aj overené podpisy, že oni to nepodpisovali,“ vyhlásil predseda poľovníckej organizácie Grúň Málinec Ján Gasper

„Tieto veci boli už vysvetlené na valnej hromade vlastníkov poľovných pozemkov. Je to vec právnikov z našej strany. Môžu skúšať, čo chcú. Je to kto z koho,“ uviedol predseda spoločnosti Kamenité Málinec Pavel Faťara.

Sporu o poľovnícky revír sa v Správach RTVS z regiónov venoval Radovan Kondrlík:

Terčom kritiky je aj starosta obce za to, že súhlasil s prenájmom revíru novému užívateľovi bez toho, aby mu to odklepli poslanci.

„Poľovné združenie Grúň, ktoré užívalo desať rokov naše obecné pozemky, nemalo potrebu, aby sa tým zaoberalo obecné zastupiteľstvo,“ povedal starosta obce Málinec Igor Lacko (SNS).

Mohol by to vyriešiť nový zákon

Spory o revír by mohol vyriešiť nový zákon o poľovníctve, ktorý mal byť pripravený do konca roka. Podľa poľovníckej komory treba, aby bolo rozhodovanie majiteľov pozemkov transparentné.

„Aby bolo nespochybniteľné to, čo zhromaždenie vlastníkov poľovných pozemkov prinesie. Teda, koho títo vlastníci poveria výkonom práva poľovníctva na svojej pôde,“ uviedol hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Poľovníci z Málinca, ktorí prišli o možnosť loviť, v tomto prípade žiadali úrady, aby nezaevidovali zmluvu o užívaní revíru pre ich konkurentov.

Lesný úrad v Lučenci tejto požiadavke nevyhovel a zmluvu zaevidoval. Podľa neho nemôže rozhodovať o tom, či bolo zhromaždenie vlastníkov pozemkov zákonné alebo nie. Nespokojní poľovníci avizujú, že sa obrátia na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny