Na hlavný obsah

Bieloruský vodca Aleksandr Lukašenko oznámil, že bude kandidovať za prezidenta aj v roku 2025

V Bielorusku sa konajú prvé voľby od potlačenia protestov.

Bieloruský vodca Aleksandr Lukašenko oznámil, že bude kandidovať za prezidenta aj v roku 2025
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

V Bielorusku sa konajú parlamentné voľby a komunálne voľby, prvé od potlačenia rozsiahlych protestov v roku 2020. Hlasovanie sa odohráva pod prísnou kontrolou a má upevniť moc autoritárskeho vládcu Alexendra Lukašenka bez ohľadu na výzvy opozície na bojkot „nezmyselnej frašky“, uviedla agentúra AP.

Volebná účasť už dosiahla 43,64 percenta, ohlásil predseda ústrednej volebnej komisie Ihar Karpenka na tlačovej konferencii s tým, že v dvoch oblastiach už odhlasovala viac ako polovica z oprávnených voličov.

Lukašenko pri nedeľňajšom (25. 2.) hlasovaní povedal novinárom, že bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách v budúcom roku.

„Pôjdem, pôjdem, pôjdem (kandidovať). Odkážte im (opozičníkom v emigrácii), že pôjdem! A čím bude situácia ťažšia, čím aktívnejšie budú dráždiť našu spoločnosť, čím viac budú zvyšovať napätie, tým rýchlejšie pôjdem do volieb. Žiadny zodpovedný prezident neopustí svojich ľudí, ktorí išli s ním do boja, „vyhlásil.

„Nerobte si starosti, urobíme to, čo Bielorusko potrebuje,“ dodal šesťdesiatdeväťročný vodca podľa štátnej agentúry BelTA.

Lukašenko, ktorý bývalej sovietskej republike vládne už bezmála tri desaťročia, tvrdí, že Západ chce využiť hlasovanie na destabilizáciu bieloruskej spoločnosti a zvrhnutie režimu.

„Ani jeden z ich variantov, dokonca ani ten najradikálnejší, v Bielorusku neuspeje. Vieme vyvodiť závery z našich skorších chýb. Preto nemajú v čo dúfať, „povedal Lukašenko novinárom vo volebnej miestnosti.

Opozícii vyčíta, že sa vraj plánuje zmocniť časti krajiny, kam by následne vstúpili vojská Severoatlantickej aliancie. Žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia však nepredložil. Bielorusko bude vždy spojencom Ruska a spoločne budú vedieť vzdorovať akémukoľvek nepriateľovi, ubezpečil bieloruský vodca.

Nechcú, aby sa protesty opakovali

Z volieb má vzísť 110 poslancov parlamentu a 12 514 miestnych zástupcov. Opozícia nebola do volieb pripustená, väčšina kandidátov pochádza z povolených strán, ktoré podporujú Lukašenkovu politiku. Volebné miestnosti zostanú otvorené od 20.00 h miestneho času (18.00 h SEČ).

Úrady prijali všetky opatrenia, aby nepripustili zopakovanie situácie po prezidentských voľbách 2020, uviedol generálny tajomník postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov Sergej Lebeděv, ktorý vo voľbách vedie misiu pozorovateľov z tohto spolku, ovládaného Moskvou. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe neboli pozvaní.

Na poriadok v každej volebnej miestnosti dohliada polícia, ktorá pre voľby vytvorila skupiny rýchlej reakcie, napísal na svojom webe denník Komsomolskaja pravda v bieloruskom vydaní.

Po prezidentských voľbách v auguste 2020, ktorých víťazom úrady opäť vyhlásili Lukašenka a opozícia a Západ ich výsledky odmietli uznať, sa v krajine na niekoľko mesiacov zdvihla nevídaná vlna protestov proti sfalšovaniu volieb.

Státisíce ľudí vyšli do ulíc, ale Lukašenko s podporou Moskvy protesty potlačil. Asi 35-tisíc ľudí poriadkové sily zadržali, tisíce z nich zbili v policajných celách, stovky nezávislých médií a mimovládnych organizácií zakázali. V krajine je podľa mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv viac ako 1 400 politických väzňov. Vodcovia protestov boli buď uväznení, alebo donútení k emigrácii.

Terajšie hlasovanie možno pokladať za test pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať na budúci rok. Režim si overuje nové technológie a nové mechanizmy vylúčenia nezávislých kandidátov a pozorovateľov, čo má zaručiť, že zmena prostredníctvom volieb je vylúčená, napísala agentúra APA v predvečer volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet