Na hlavný obsah

V bojoch pri Bachmute padol historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie

Jurij Luščaj napísal vyše 200 článkov a ďalšie zrevidoval.

V bojoch pri Bachmute padol historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. V pondelok (15. 4.) o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Na Luščajovej osobnej stránke na Wikipédii sa uvádza, že za 14,5 roka urobil v tejto online encyklopédii viac ako 86.000 úprav, napísal vyše 200 článkov a zrevidoval asi 50 ďalších. V poslednom mesiaci svojich aktivít na Wikipédii bol v počte úprav na 122. mieste spomedzi všetkých adminov ruskojazyčnej sekcie. Poslednú úpravu vykonal 25. marca 2024.

Do ukrajinských ozbrojených síl ho prijali v januári 2023. Od 28. marca bol po ostreľovaní dediny neďaleko Bachmutu považovaný za nezvestného. Neskôr sa zistilo, že v ten deň zomrel.

V civile pracoval ako historik a vysokoškolský učiteľ. Bol aj básnikom, svoje básne písal v ukrajinčine. V januári, krátko pred svojimi 42. narodeninami, zložil báseň o vojne. Na jeho žiadosť bola zverejnená až po jeho smrti.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet