Na hlavný obsah

V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky. Úrady potvrdili jednu obeť, ďalších sedem ľudí je nezvestných

Japonská vláda pripúšťa, že vrtuľníky sa pravdepodobne zrazili vo vzduchu.

V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky. Úrady potvrdili jednu obeť, ďalších sedem ľudí je nezvestných
Na snímke je vrtuľník SH-60K. Foto: TASR/AP

Jeden človek zahynul a sedem ďalších ľudí je nezvestných po neskorej večernej nehode zo soboty, keď sa dva japonské vojenské vrtuľníky evidentne zrazili a potom spadli do mora. Informovali o tom v nedeľu predstavitelia armády. Informovala agentúra AFP.

Hovorca japonských obranných síl (SDF) v sobotu neskoro večer nehodu pre AFP potvrdil a uviedol, že jedného človeka zachránili, ale neskôr ho vyhlásili za mŕtveho.        

Minister obrany Minoru Kihara vtedy povedal, že záchranári „spozorovali časti vrtuľníkov v mori a sme presvedčení, že sa oba vrtuľníky zrazili“. Kihara novinárom dodal: „V tomto bode je príčina neznáma, ale najprv sa zo všetkých síl snažíme zachrániť životy.“

O niekoľko hodín Kihara novinárom uviedol, že člena posádky, ktorého zachránili, „vyhlásili za mŕtveho“.

Takisto povedal, že ministerstvo „objavilo letové záznamníky na miestach blízko seba“, a tak je „vysoká možnosť, že sa obe helikoptéry zrazili“.

Oba vrtuľníky sa podľa predstaviteľov zrejme zrazili počas nočného výcviku počítania ponoriek pri súostroví Izu v Tichom oceáne.

Analyzujú letové záznamníky

Prebieha analýza letových záznamníkov a predstavitelia armády vypočúvajú posádku tretieho vrtuľníka, ktorý sa tiež zúčastnil na cvičení, ale do nehody nebol zapojený, uviedol novinárom náčelník štábu námorných obranných síl Rjo Sakai.

Komunikácia s jedným vrtuľníkom sa podľa televízie NHK prerušila o 22.38 h miestneho času (15.38 h SELČ) pri ostrove Torišima a o minútu neskôr dostali z vrtuľníka núdzový signál.

Približne o 25 minút neskôr, okolo 23.04 h miestneho času, si armáda uvedomila, že sa v tej istej oblasti prerušila aj komunikácia s druhým vrtuľníkom.

Japonsko posilňuje výdavky na obranu a prehlbuje spoluprácu so Spojenými štátmi a ďalšími krajinami v Ázii, pretože narastá agresivita Číny v regióne a nepredvídateľná je aj Severná Kórea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet