Na hlavný obsah

Nesúhlasia s výstavbou garáží oproti ich domom. Nevedia však, kam majú adresovať svoje výhrady

Žijú v jednej dedine, pozemky patria pod druhú.

Oproti ich domom sa chystá výstavba garáží pre dodávky so všetkým, čo k tomu patrí. Obyvatelia sú zásadne proti, ibaže nevedia, kam majú adresovať svoje výhrady. Žijú totiž v jednej obci, no územie, na ktorom majú garáže vyrásť patrí inej obci. Ako postupovať, ak by ste sa v podobnej situácii ocitli aj vy zisťoval Michal Čabák.

Jednou z častí obce Volkovce v okrese Zlaté Moravce je aj Olichov, v ktorom žije približne 50 obyvateľov. Medzi nimi aj Martin Šima. On aj jeho susedia mali ešte donedávna oproti svojim rodinným domom len pole. Na ploche pol hektára však postupne legálne pribudol plot, zeleň, pripojenie na cestu a príprava na spevnenú plochu.

„Bojíme sa toho, že keď pribudnú ďalšie autá, ďalšie dodávky to tu bude aj nebezpečné. Zvýši sa hlučnosť, prašnosť a aj to bývanie nebude aké je momentálne,“ skonštatoval obyvateľ Olichova – časti Volkoviec Martin Šima.

„Jasné, že to bude vadiť. Pozrite sa, keby sem prišli policajti – auto ani jedno nejde 50 tadiaľto,“ povedal obyvateľ Olichova – časti Volkoviec Pavol Macko.

Majiteľom parcely je firma

Od roku 2021 vlastní parcelu špedičná firma, ktorá tu chce postaviť garáž.

„Nikto sem nejde dať budovu s nejakými lismi, kde sa bude búchať, trepať a všetky tieto veci robiť. Je to čisto len príručná budova do ktorej potrebujem odparkovať autá, urobiť servis, vyjsť von s tým, skladovať náhradné diely, pneumatiky,“ uviedol konateľ firmy PETŠPED, s.r.o. Peter Števo.

„Keby si postavili rodinné domy – v pohodičke, to má úroveň. Ale toto pred oknami? Nikomu by sa nepáčilo, keby mu pred oknami postavili firmu na takéto účely,“ vyhlásila obyvateľka Olichova – časti Volkoviec Emília Šimová.

„Máme malé vozidlá do 3,5 tony. Nemyslím si, že by mala byť narúšaná komfortná zóna týchto obyvateľov,“ oponoval konateľ firmy.

Patria pod inú obec

Keď však obyvatelia plánovali spísať petíciu proti budúcej stavbe, narazili na problém. Hoci administratívne patria pod Volkovce, ich domy ale aj parcela špedičnej firmy ležia v katastri päť kilometrov vzdialenej obce Čierne Kľačany.

„Ak by sme chceli riešiť túto vec pomocou ostatných obyvateľov Čiernych Kľačian, ich to nemá prečo veľmi zaujímať, málokedy tadiaľto chodia. Pochybujem, že by sme zozbierali potrebný počet podpisov na to, aby to malo nejakú váhu,“ povedal Martin Šima.

Tento stav vznikol v roku 1959, keď Olichov pridelili pod správu obce Volkovce. V katastri však zmena dodnes nenastala. Hoci majú Volkovce vlastné katastrálne územie, Olichov patrí stále pod Čierne Kľačany.

„Je to momentálne stav, ktorý je rešpektovaný. Zmena je možná len na základe dohody so susednou obcou Čierne Kľačany o výmene katastrálnych území,“ informoval starosta obce Volkovce Tomáš Kozolka.

Firma zatiaľ nemôže stavať

Súčasný stav v praxi znamená aj to, že územie Olichova rieši územný plán Čiernych Kľačian. Časť, kde má stáť garáž, v ňom však presne zadefinovaná nie je a špedičná firma tam zatiaľ stavať nemôže.

„Aj keď územný plán o tom nepojednáva, nemôže sa jej vydať stavebné povolenie na stavbu garáže, lebo to nie v súlade s územným plánom obce Čierne Kľačany,“ uviedla starostka obce Čierne Kľačany Alena Górová.

„Majiteľ tam má žiadosť o zmenu územného plánu, ale podľa mojich informácií, čo mi spomínala starostka Čiernych Kľačian, ešte sa k tomu nič neriešilo,“ prezradil Martin Šima.

„Na našu žiadosť sa zabudlo. Máme ju opečiatkovanú, založenú na obecnom úrade. Mali tú žiadosť posunúť ďalej,“ povedal konateľ firmy.

„Ostala len žiadosť firmy PETŠPED a zatiaľ viac žiadostí nemáme. Neviem, či bude celkom finančne rentabilné, aby sme kvôli jednej žiadosti otvárali a prerábali celý územný plán obce, skonštatovala starostka.

Nový zákon

Tejto úlohe sa však Čierne Kľačany, ale ani všetky ostatné samosprávy nevyhnú. Zákon o územnom plánovaní, ktorý nadobudne účinnosť od 1. apríla, im totiž ukladá povinnosť vytvoriť nové, digitálne územné plány najneskôr do roku 2032.

„Tá logika za tým je taká, že ak budeme mať všetci na Slovensku rovnaký územný plán, v rovnakej grafike, v rovnakých dátových vrstvách a otvárať ho nie na papieri, ale ako vrstvy – predstavte si geopriestorové dáta, tak máte obrovskú informačno-konkurenčnú výhodu. Čiže čaká nás totálna reforma toho, ako územný plán vnímame a čo obsahuje,“ informovala podpredsedníčka Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Milota Sidorová.

Pripomienkovať viacero plánov

Dobrou správou pre Martina Šimu a jeho susedov je, že hoci sú obyvateľmi Volkoviec, môžu pripomienkovať aj územný plán Čiernych Kľačian.

„Môžete pripomienkovať aj susedné obce, ktoré sa vás ako keby dotýkajú, hoci sú je v inom katastri. Takáto situácia je možná. Takže, nie je pravda, že nemôžu pripomienkovať. Môžu pripomienkovať aj viacero územných plánov. Je dobrou praxou, že si obce vymieňajú aj informácie o tom, že idú robiť územné plány,“ povedala Sidorová.

„Je to pomiešané s katastrálnym územím Čiernych Kľačian a Volkoviec. Človek sa sem-tam v tom aj stráca,“ uznal Šima.

„Čo si ale musia obyvatelia strážiť sú termíny jednotlivých krokov v tvorbe územného plánu, či je to zadanie, alebo či sú to práve prerokovania návrhov,“ upozornila Sidorová.

„To, či námietky budú relevantné, alebo nerelevantné, to už zas posúdia orgány, ktoré sa tým budú zaoberať,“ skonštatovala starostka obce Čierne Kľačany.

„Určite mám v pláne sledovať schvaľovanie územného plánu obce. Pokiaľ to bude možné, budem do toho vstupovať a pripomienkovať ho, že si v Olichove takúto stavbu neželáme,“ dodal Martin Šima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny