Na hlavný obsah

Vláda chce kontrolovať prideľovanie citlivých spisov na Najvyššom súde. IT expert radí, ako na to

Spisy má prideľovať náhodne informačný systém.

Vláda chce kontrolovať prideľovanie citlivých spisov na Najvyššom súde. IT expert radí, ako na to
Vľavo premiér Robert Fico a vpravo predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: RTVS

Vláda chce kontrolovať prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Vyžiadala si všetky, ktoré rozdelili sudcom od roku 2020. Vyvolalo to spor medzi premiérom a predsedom Najvyššieho súdu. Podľa experta na informačné technológie má rezort spravodlivosti aj iné možnosti, aby štát zistil, ako spisy prideľovali.

„Chceme vedieť, ako ste rozhodovali cez informačný systém na Najvyššom súde, pokiaľ išlo o prideľovanie spisov najcitlivejších politických káuz. Všetko išlo Klimentovi, všetko. Všetky citlivé veci,“ tvrdí premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prideľovaniu spisov na Najvyššom súde sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Týmito slovami premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby mu inštitúcia vydala všetky spisy v takzvaných citlivých veciach. Sudcovia sa bránia a tvrdia, že ide o bezprecedentný zásah do nezávislosti súdnictva.

„Najvyšší súd SR má záujem, aby sa, pokiaľ sú pochybnosti, všetky riadne preverili. K tomu sme ochotní poskytnúť relevantnú súčinnosť,“ vyhlásil predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta.

Návrh občianskeho združenia

Opozícia hovorí, že premiér Fico a rezort spravodlivosti chcú informácie zo spisov zneužiť proti sudcom.

„Robí šikanu, očierňuje sudcu a teraz sa rozhodol, že zamieri rovno na Najvyšší súd, a to spôsobom, ktorý je neštandardný, naozaj takto to určite nepredpokladá ani zákonodarca,“ upozorňuje poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).

Občianske združenie Slovensko.Digital prichádza s návrhom poodhaliť, ako funguje elektronická podateľňa. To by zabezpečilo, že ministerstvo dostane požadované informácie a zároveň zostane zachovaná anonymita všetkých dotknutých strán.

„Vyzývame ministerstvo spravodlivosti, aby zverejnilo jej zdrojový kód. Všetci budeme môcť transparentne vidieť, akým spôsobom elektronická podateľňa funguje a bude možné overiť, či je to náhodné, alebo to nie je náhodné,“ povedal analytik OZ Slovensko.Digital Ľubor Illek.

Tak sa ukáže, či spisy prideľujú náhodne a či algoritmus prideľovania funguje správne. Ministerstvo na výzvu nereagovalo. Bývalá ministerka však pripúšťa, že fyzická kontrola na súdoch je bežná.

„Neviem úplne, ako si to Slovensko.Digital predstavuje. Moja skúsenosť je, že keď došlo k podozreniam, k manipuláciám ohľadom náhodného prideľovania, tak bolo potrebné aj fyzicky zájsť na konkrétny súd,“ hovorí Kolíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko