Na hlavný obsah

Z peňazí na domov dôchodcov chcel postaviť luxusné domy: Starosta obce na Zemplíne sa postavil pred súd

V prípade dokázania viny mu hrozí trest na 7 až 12 rokov.

Z peňazí na domov dôchodcov chcel postaviť luxusné domy: Starosta obce na Zemplíne sa postavil pred súd
Starosta obce Belá nad Cirochou Ján Vajda na súde. Foto: RTVS

Starosta obce Belá nad Cirochou z okresu Snina sa postavil pred súd. Obžalovaný je z podvodu. Chcel získať peniaze na zariadenie sociálnych služieb z eurofondov, no reálne chcel vybudovať luxusné domy.

Namiesto jedného veľkého objektu zariadenia sociálnych služieb sa starosta obce Belá nad Cirochou Ján Vajda rozhodol postaviť šesť menších drevodomov ako domov dôchodcov rodinného typu.

Keď sa poslanci dozvedeli podrobnosti a že projektová dokumentácia bude stáť až 52-tisíc eur, projekt zamietli.

„Nepáčilo sa nám to. Apelovali sme na to, že domov sociálnych služieb má byť taký, kde sú už ľudia, ktorí potrebujú pomoc. Toto boli súkromné byty pre starších ľudí. Bez všetkého uhradil sumu, ktorá nebola zahrnutá ani v rozpočte,“ priblížila bývalá poslankyňa obce Belá nad Cirochou Jana Špuntová.

Súdnemu pojednávaniu so starostom Belej nad Cirochou sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Marek Pivoluska:

Chýbalo právoplatné stavebné povolenie

Obec žiadala nenávratný finančný príspevok vo výške 2,3 milióna eur. Ten jej ministerstvo pôdohospodárstva aj schválilo.

Keď rezort zistil, že obec nemá právoplatné stavebné povolenie a obecní poslanci zamietli spolufinancovanie projektu, ministerstvo napokon zmluvu nepodpísalo a žiadosť zamietlo. Starosta však za projektovú dokumentáciu medzitým zaplatil 52-tisíc eur.

„Obvinenému sa kladie za vinu, že pri splnení niektorých podmienok vyslovene zavádzal, respektíve následne, aj keď o nich už vedel, tak o nich neupovedomil poskytovateľa týchto finančných prostriedkov,“ uviedla prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Lucia Bizoňová.

„Pokračovalo hlavné pojednávanie v trestnej veci vedenej proti osobe, ktorá je obžalovaná zo zločinu subvenčného podvodu v štádiu pokusu, ako aj zo zločinu poškodzovania finančných záujmov EÚ v štádiu pokusu,“ vysvetlila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

„Môj klient sa cíti nevinný. Ak niekto poškodil obec, tak to boli poslanci, ktorí išli proti projektu, ktorý sa nakoniec schválil. A ďalej sa nebudeme vyjadrovať,“ skonštatoval obhajca starostu Jána Vajdu. V prípade dokázania viny hrozí starostovi trest na sedem až dvanásť rokov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny