Na hlavný obsah

Útok na kritickú infraštruktúru: Rusko úplne zničilo tepelnú elektráreň južne od Kyjeva

Bez elektriny zostalo 200-tisíc ľudí.

Ruské rakety pri nočnom útoku úplne zničili Trypilskú tepelnú elektráreň. Tá sa nachádza asi 45 kilometrov južne od Kyjeva. Agentúre Interfax-Ukrajina to povedal šéf dozornej rady podniku Centralenerho, ktorému elektráreň patrí.

Rusko v noci na štvrtok (11. 4.) podniklo rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru v piatich ukrajinských oblastiach. Poškodené boli okrem iného dve tepelné elektrárne najväčšej ukrajinskej elektrárenskej spoločnosti DTEK. Útoky pripravili podľa úradov na 200-tisíc ľudí o dodávok elektriny.

Rusko v noci podniklo rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru v piatich ukrajinských oblastiach. Informoval o tom zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Kuleba na telegrame.

Poškodili aj ďalšiu tepelnú elektráreň spoločnosti DTEK. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra nehlásia zranených ani mŕtvych. Pre ruské útoky na západe Ukrajiny vzlietli poľské a spojenecké stíhačky, informovala poľská armáda.

Údery mierili na energetickú infraštruktúru v Charkovskej, Záporožskej, Ľvovskej, Kyjevskej a Odeskej oblasti. Energetici pracujú na odstránení ich následkov. „Podľa aktuálnych správ si dnešný útok nevyžiadal žiadne obete,“ napísal na telegrame minister vnútra Ihor Klymenko.

Rusko proti Ukrajine odpálilo 42 rakiet a nad jej územie vyslalo 40 útočných dronov Šáhed, informovala protivzdušná obrana napadnutej krajiny. Zničila 39 bezpilotných lietadiel a 18 rakiet.

Najzložitejšia situácia v Charkovskej oblasti

„Najzložitejšia je situácia v Charkovskej oblasti, len Charkov sa stal terčom viac ako desiatich raketových útokov,“ napísal zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kuleba.

„Teroristická krajina sa snaží zničiť charkovskú infraštruktúru a nechať mesto v tme,“ uviedol na adresu Ruska. V tejto oblasti na severovýchode Ukrajiny je bez dodávok elektriny viac ako 200-tisíc odberateľov. Skoré ráno Charkovský starosta Ihor Terechov upozornil, že v najbližších hodinách nebude jazdiť metro. Ľuďom poslúžilo ako kryt.

V Odeskej oblasti pre dopad trosiek zostreleného dronu vznikol požiar na pozemku energetického objektu. Výbuchy hlásili z Černihivskej a Ivano-Frankivskej oblasti.

Na Ľvovskú oblasť ruská armáda útočila raketami a dronmi, uviedol jej šéf Maksym Kozyckyj. Zasiahla objekt plynárenskej infraštruktúry v meste Stryj a rozvodnú stanicu pri Červonohrade ležiacom niekoľko kilometrov od hraníc s Poľskom. Zasiahnuté objekty začali horieť, požiare sa podarilo uhasiť.

Kvôli ruským útokom na západe Ukrajiny vzlietli nad Poľskom poľské a spojenecké stíhačky. „Boli aktivované všetky postupy s cieľom zabezpečiť bezpečnosť poľského vzdušného priestoru,“ uviedlo vedenie poľskej armády s tým, že situáciu priebežne sleduje. Zároveň na sociálnej sieti X varovalo obyvateľov pred „zvýšenou hladinou hluku najmä v juhovýchodnej časti krajiny“.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet