Na hlavný obsah

Zasiahla nás výrazná zmena počasia, priniesť môže bolesti hlavy aj ďalšie problémy. Vráti sa ešte „predčasné leto“?

Odborníci priblížili, aký bude mať sychravé počasie vplyv.

Zasiahla nás výrazná zmena počasia, priniesť môže bolesti hlavy aj ďalšie problémy. Vráti sa ešte „predčasné leto“?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Slovensko zasiahla výrazná zmena počasia. Po viacerých horúcich dňoch bolo v utorok (16. 4.) sychravo. Na mnohých miestach klesla teplota o 15 až 20 stupňov. Výrazná zmena počasia môže vplývať na ľudí aj prírodu.

Sychravo bolo celý deň aj v Nitre. Teplota sa hýbala okolo deviatich stupňov, pritom len v nedeľu (14. 4.) bolo cez 27. S výraznejším ochladením je spravidla rušnejšie u lekárov.

„Bolesti hlavy, zmeny bolesti chrbtice, takisto zmena tlaku a samozrejme, aj možno nejaké urologické infekty. Ľudia skôr prechladnú, takže určite tých pacientov na ambulanciách je viac. Samozrejme, berieme, že aj teploty, nejaká nádcha, kašle budú výraznejšie,“ priblížil praktický lekár Marián Šóth.

Slovensko zasiahla výrazná zmena počasia. Aký bude mať dosah zisťovala v reportáži v bloku správ AKTUÁLNE :24 redaktorka Jana Obrancová:

Menej rušno je už okolo úľov – s ochladením sa správanie včiel mení. Hoci už týždne poletovali v prírode a pracovali na prvej znáške, teraz po nich niet ani stopy.

„Podľa predpovede to má byť možno sedem až desať dní, takže tým včelám to nedovolí preletieť sa, nedovolí im to zbierať nektár z prírody. Časť zásob, ktoré priniesli do úľa, ktoré sú už v podstate jarná znáška, tak určite spotrebujú,“ podotkol včelár Rudolf Kortusz.

Spomalí sa kvitnutie

Výrazné ochladenie spomalí aj kvitnutie v prírode či na poliach, ktoré tento rok nastúpilo pomerne skoro. Prísť môžu aj nočné mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal aj výstrahy na najbližšie tri noci. Mrazy už doteraz poškodili najmä úrodu marhúľ.

„Veľa ľudí si myslí, že je citlivejší kvet, ale opak je pravdou. Viac sú citlivé práve vyvíjajúce sa plody ako samotné kvety, čiže v podstate všetko, čo je odkvitnuté, prípadne kvitne, môže byť naozaj poškodené týmto negatívnym pôsobením mrazov,“ vysvetlil Jakub Mankovecký z SPU v Nitre.

„Zrážky privítame, lebo zhruba už tri týždne sme nemali žiadne zrážky alebo boli len minimálne. Všetky jarné plodiny, ktoré sme zakladali, si pýtajú dážď,“ dodal predseda PD Devio Nové Sady Igor Jakubička.

Intenzívne zrážky podľa meteorológov v najbližších dňoch neprídu, počasie však bude premenlivé s prehánkami a nižšími teplotami. Letné dni s teplotami nad 25 stupňov tak, ako sme si ich užívali v posledných dňoch, už do konca mesiaca zrejme neprídu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko