Na hlavný obsah

Odplata za migy. Ruskí hekeri zaútočili na viaceré slovenské štátne i súkromné webstránky

Medzi nimi je aj parlament, ministerstvo spravodlivosti či NBS.

Odplata za migy. Ruskí hekeri zaútočili na viaceré slovenské štátne i súkromné webstránky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská hekerská skupina Anonymous RU v utorok (28. 3.) na sociálnej sieti Telegram oznámila, že zaútočila na slovenské ciele. Upozornil na to web vosveteit.zoznam.sk, ktorý zverejnil aj varovanie.

„Vydávame varovanie Slovenskej republike za podporu banderovských úradov na Ukrajine a presun MIG-29!“, napísali ruskí Anonymous. Podľa všetkého malo ísť o útok typu DDoS, po ktorom sa stránka preťaží a znefunkční. Citlivé údaje zrejme zasiahnuté neboli. Na zozname, ktorý sa objavil na Telegrame, sa nachádza Národná banka Slovenska (NBS), Národná rada (NR) SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, Eximbanka či J&T BANKA.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil nefunkčnosť webu NR SR pre pravdepodobný hekerský útok. Web je už funkčný. „Máme tri servery, jeden bol zablokovaný. Pravdepodobne išlo o hekerský útok vedený z viacerých krajín naraz, preveruje to NBÚ,” povedal pre Denník N.

Poverený premiér Eduard Heger incident tiež potvrdil. Bezpečnostné zložky ho už riešia, zaoberať sa ním budú aj na najbližšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR. „Pokúsili sa nabúrať, ale nemalo dôjsť zatiaľ k nejakým závažným škodám,“ povedal.

Útoky z tisícov adries súčasne

Aj webové sídlo nbs.sk sa stalo obeťou hekerského útoku. „Pracujeme na jeho opätovnom spojazdnení. Žiadne dáta neunikli a ostatné systémy banky fungujú normálne. Išlo o typ útoku DDoS na znefunkčnenie webu, keď sme zaznamenali útoky z niekoľkých tisícov adries súčasne,“ priblížil vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

Zaznamenanie hekerského útoku na webové stránky potvrdila aj J&T BANKA. Jeho následkom bola ich krátkodobá nedostupnosť. „Vďaka skorej reakcii a vysokým bezpečnostným štandardom sme útok dokázali eliminovať. Jeho cieľom bolo obmedzenie a výpadok poskytovania služieb. Webové stránky sú technologicky nezávislé od ostatných bankových systémov, takže k úniku žiadnych informácií z vnútra banky neprišlo,“ ozrejmil hovorca banky Milan Janásik.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) sa ku konkrétnym útokom nemôže vyjadrovať. V tejto súvislosti však už v minulosti vydal varovanie. „Tejto téme sme sa už venovali, ale ku akýmkoľvek aktuálnym útokom nezverejňujeme podrobnosti,“ uviedol hovorca Peter Habara pre spravodajský web RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko