Na hlavný obsah

Indovia spustili streľbu, hlási Pakistan. Dvaja vojaci zahynuli

Islamabád obvinil susednú Indiu zo streľby v Kašmíre.

Indovia spustili streľbu, hlási Pakistan. Dvaja vojaci zahynuli
Foto: TASR/AP

Pakistanská armáda oznámila, že dvaja z jej vojakov prišli v stredu (23. 9.) o život počas prestrelky s indickými vojakmi v spornom himalájskom regióne Kašmír. Informovala o tom agentúra AP. Pakistanskí vojaci podľa vyhlásenia armády reagovali útokom na indické pozície a spôsobili indickej strane „značné škody„.

Indická armáda zo začatia zrážok obvinila Pakistan tvrdiac, že pakistanskí vojaci spustili streľbu a mínometnú paľbu pozdĺž tzv. kontrolnej línie (LOC), čo je de facto hranica rozdeľujúca Kašmír medzi Indiu a Pakistan. India žiadne straty na životoch nehlásila.

India v minulosti viedla s Pakistanom už dve vojny o prevažne moslimský región Kašmír, na ktorý si robia nárok obe strany. Obe krajiny sa navzájom pravidelne obviňujú z nevyprovokovaných útokov na kontrolnej línii v Kašmíre, ktoré predstavujú porušenie prímeria dohodnutého v roku 2003, píše AP.

India v snahe posilniť svoju vládu nad zväzovým štátom Džammú a Kašmír od 31. októbra 2019 oficiálne rozdelila tento sporný región na dve územia pod priamou správou Naí Dillí. Himalájskemu regiónu predtým odobrala osobitný štatút a zaviedla tam prísne bezpečnostné opatrenia vrátane zákazu vychádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet