Na hlavný obsah

Nezvestný čínsky aktivista sa našiel

Od februára je pod dozorom štátu.

Nezvestný čínsky aktivista sa našiel
Čínsky aktivista bol nezvestný od februára. Foto: BBC

Čínsky aktivista a právnik Čchen Čchiou-š, ktorý zmizol vo februári, keď v meste Wu-chan nakrúcal videoreportáže súvisiace s epidémiou koronavírusu, sa našiel. Jeho známy zdieľal na YouTube video, v ktorom aktivista hovorí, že je zdravý, avšak od februára sa nachádza pod dozorom štátu označovaným ako „nútená karanténa“.

Podľa iných správ sa Čchen Čchiou-š údajne nachádza u svojich rodičov v meste Čching-tao na východe Číny.

Čínske úrady sú známe svojimi zásahmi proti aktivistom a novinárom, ktorí nemlčia. V čase Čchenovho zmiznutia sa vláda v Pekingu usilovala svetu ukázať, že má epidémiu koronavírusu, ktorá vypukla koncom decembra vo východočinskom Wu-chane, pod kontrolou.

Videá z protestov aj o nedostatkoch v nemocniciach

Práve vo Wu-chane nakrúcal Čchen videá, ktoré potom zdieľal na sociálnych sieťach. So svojimi videoreportážami začal 24. januára, teda deň po tom, čo úrady v dôsledku epidémie koronavírusu mesto hermeticky uzavreli. Aktivista navštevoval tiež novovybudované nemocnice, pričom sa nebál odhaľovať ich nedostatky a kritizovať niektoré rozhodnutia miestnych úradov.

Čchen sa ako ľudskoprávny aktivista a právnik dostal do povedomia širokej verejnosti videoreportážami z protestov v Hongkongu. Čchen tvrdí, že práve to vyprovokovalo čínske úrady k jeho umlčaniu. „Budem svojou kamerou zaznamenávať to, čo sa skutočne deje. Sľubujem… že nebudem zamlčiavať pravdu,“ povedal vo svojom prvom videu zverejnenom na YouTube.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet