Na hlavný obsah

Pre boje v Karabachu spadla turecká líra na historické minimum, klesol aj rubeľ

Rastúce napätie na Kaukaze sa prejavuje aj v ekonomike.

Pre boje v Karabachu spadla turecká líra na historické minimum, klesol aj rubeľ
Ľudia kráčajú okolo zmenárne v Istanbule v auguste 2020. Foto: TASR/AP

Turecká líra pokračovala v utorok oslabovaní a padla na nové rekordné minimum. Opäť klesol aj ruský rubeľ, ktorý je voči euru najslabší za 4,5 roka. Dôvodom sú rastúce boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými ozbrojenými silami v Náhornom Karabachu, ktoré zvyšujú geopolitické napätie v regióne.

Kurz tureckej líry voči doláru sa oslabil na 7,85 TRY/USD. Líra strácala tretí deň po sebe a viac než vymazala zisky z konca minulého týždňa, keď ju podporilo nečakané sprísnenie menovej politiky. Turecká centrálna banka minulý štvrtok (24. 9.) zvýšila svoju kľúčovú sadzbu prvýkrát od septembra 2018. Týždennú repo sadzbu stúpla o dva percentuálne body na 10,25 % z 8,25 %.

Turecká líra od menovej krízy v roku 2018 stratila polovicu svojej hodnoty. V tomto roku majú negatívny vplyv na jej kurz predovšetkým obavy týkajúce sa nízkych devízových rezerv Turecka, rovnako ako negatívne reálne úrokové sadzby.

Trend poklesu devízových rezerv sa nemení už roky a tiež spustil krízu líry v roku 2018,“ uvádza sa v analýze Commerzbank. Minulotýždňové zvýšenie sadzieb by podľa expertov banky mohlo trvalejšie podporiť líru len v takom prípade, ak by ho bolo možné interpretovať ako trvalé a opakovateľné sprísnenie menovej politiky, čo však možné nie je vzhľadom na predchádzajúce kroky centrálnej banky, rovnako ako známy odpor prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k vysokým úrokovým sadzbám.

Ruský rubeľ v utorok dopoludnia klesol voči doláru o 1 % a dostal sa na 6-mesačné minimum. Voči euru sa jeho kurz oslabil na 93,3 RUB/EUR a dostal sa na 4,5-ročné minimum. Investori sa obávajú následkov obnoveného konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom týkajúci sa Náhorného Karabachu. Ruská centrálna banka sa snaží zmierniť tlak na rubeľ intervenciami na devízovom trhu, ktoré realizuje už od marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika