Na hlavný obsah

September je mimoriadne teplý, informuje SHMÚ. Koncom mesiaca sa ochladí

Teplo bolo v septembri aj vo vysokohorských polohách.

September je mimoriadne teplý, informuje SHMÚ. Koncom mesiaca sa ochladí
Na snímke ľudia si užívajú pekný slnečný deň na jazere v Ivanke pri Dunaji v septembri 2020. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Tohtoročný september sa pravdepodobne zaradí do skupiny mimoriadne teplých septembrov v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že za prvé dve dekády tohtoročného septembra dosiahla priemerná teplota vzduchu na najteplejších miestach Slovenska hodnoty 18 stupňov Celzia a viac.

https://www.facebook.com/shmu.sk/photos/a.133577960049119/4499841380089400/?type=3&theater

Vzhľadom na ochladenie, ktoré sa prejaví na konci mesiaca, bude priemerná mesačná teplota vzduchu v septembri v tomto roku o niečo nižšia ako za jeho prvé dve dekády, ale aj tak to budú hodnoty zreteľne vyššie, ako predstavuje dlhodobý priemer tejto charakteristiky teploty vzduchu za obdobie 1981 – 2010,“ priblížil SHMÚ.

Podľa neho stojí za pozornosť aj to, ako bolo doteraz v septembri teplo vo vysokohorských polohách. Na Lomnickom štíte a na Chopku dosiahla priemerná teplota vzduchu za prvé dve dekády tohtoročného septembra 6,3 stupňa Celzia, respektíve 8,4 stupňa Celzia.

Dlhodobá priemerná mesačná teplota vzduchu za obdobie 1981-2010 tam v septembri predstavuje 1,2 stupňa Celzia, respektíve 3,9 stupňa Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko