Na hlavný obsah

Slovensko dlhuje vysokú sumu dodávateľom zdravotníckych pomôcok

Neuhradené faktúry majú splatnosť po 285 dňoch.

Slovensko dlhuje vysokú sumu dodávateľom zdravotníckych pomôcok
Foto: TASR

Štát aktuálne dlží poskytovateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu viac ako 90 miliónov eur. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedla výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+ MED) Katarína Danková, kolaps hrozí nielen štátnym nemocniciam, ale aj ostatným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a dodávateľom zdravotníckych pomôcok. Doplatia na to najmä pacienti.

Asociácia upozornila, že slovenské zdravotníctvo potrebuje silnú finančnú injekciu v podobe dofinancovania. „Pandémia koronavírusu ešte viac prehĺbila dieru v rozpočte zdravotníckej kapitoly, ktorá dnes potrebuje na svoje dofinancovanie viac ako 500 mil. eur,“ konštatovala Danková. Zástupcovia firiem združených v asociácii SK+ MED preto vyzývajú kompetentných na otvorený dialóg o dofinancovaní zdravotníctva zo štátneho rozpočtu a koncepcii riešenia pohľadávok voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok.

Aktuálne majú neuhradené faktúry voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok splatnosť po 285 dňoch. „Takmer rok musíme udržať naše firmy, ktoré na Slovensku podnikajú a dodávajú zdravotnícke pomôcky v solídnej kondícii. Platiť dane, odvody či mzdy a to napriek tomu, že od obchodného partnera, ktorým je v tomto prípade štát, dostaneme úhradu za poskytované služby takmer po roku,“ dodala Danková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika