Na hlavný obsah

Valné zhromaždenie OSN bude pre koronavírus zasadať online

Hlavy štátov celého sveta sa pre pandémiu prvýkrát v histórii nestretnú osobne.

Valné zhromaždenie OSN bude pre koronavírus zasadať online
Hlavná sála v sídle Valného zhromaždenia OSN v New Yorku bude tohto roku takmer prázdna, štátnici sa spoja online. Foto: Jeenah Moon/AP/SITA

Ulice New Yorku ostanú v septembri tohto roku neobvykle pokojné. V týchto dňoch by sa tam malo stretnúť Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na 75. všeobecnej rozprave, po prvý raz v histórii organizácie sa ale pre hrozbu šírenia koronavírusu uskutoční prevažne online. Boj proti pandémii bude zároveň hlavnou témou rokovaní.

Svetoví lídri budú okrem koronavírusu hovoriť o už „tradičných“ témach, akými sú napríklad jadrové odzbrojovanie, práva žien a menšín, či ochrana životného prostredia a udržateľný rozvoj.

Predstavitelia jednotlivých štátov tentokrát neoslovia medzinárodné spoločenstvo osobne z pódia v sále Valného zhromaždenia. Namiesto toho zašlú sekretariátu vopred nahraté 15 minútové video, ktoré sa bude premietať v hlavnej sále a zároveň vysielať na internete. Podľa predsedu VZ OSN Volana Bozkira vďaka zmenám počas všeobecnej rozpravy vystúpi viac hláv štátov ako kedykoľvek predtým.

Orgán bude aj napriek fyzickej neprítomnosti delegátov prijímať odporúčacie rezolúcie. Hlasovať budú vzhľadom na okolnosti novým spôsobom, takzvanou tichou procedúrou. Predseda Valného zhromaždenia pošle delegáciám návrhy rezolúcií a pokiaľ k nim žiadna z krajín nepošle do 72 hodín pripomienku, dokument bude považovaný za schválený.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v New Yorku 24. septembra 2019. Foto: Frank Franklin /AP/TASR
Foto: Frank Franklin /AP/TASR

Rozprava bude trvať od 22. do 26. septembra a ukončí sa 29. septembra. Hlavnou témou väčšiny vystúpení bude podľa očakávaní súčasná pandémia koronavírusu, ktorým sa podľa aktuálnych informácií (k 21.9.) nakazilo už viac ako 31 miliónov ľudí a počet obetí ochorenia COVID-19 sa blíži k jednému miliónu. Diskusie v rámci všeobecnej rozpravy by malo zavŕšiť stretnutie štátnikov ku koronavírusu organizované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) plánované na 30. september.

Každoročné týždenné stretnutie privádza vždy počas septembra do New Yorku diplomatické delegácie zo 193 členských štátov organizácie. Slovensko minulý rok zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa stretnutia zúčastnila prvýkrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet