Na hlavný obsah

Z Fondu vzájomnej pomoci vyplatia prvých žiadateľov

Vo fonde je aktuálne približne 688 000 eur.

Z Fondu vzájomnej pomoci vyplatia prvých žiadateľov
Na snímke vedúci Úradu vlády SR Július Jakab. Foto: TASR

Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý zastrešuje Úrad vlády SR, získajú peniaze prvé desiatky žiadateľov. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval vedúci ÚV Július Jakab. O pomoc môže požiadať každý, koho zasiahli dopady koronakrízy.

Finančná pomoc sa bude pohybovať vo výške od 500 do 1 730 eur. „Fond vzájomnej pomoci funguje. Po mesiaci sme uzavreli prvé desiatky žiadostí a ideme vyplatiť prvé príspevky tým, ktorí to naozaj potrebujú. Každý overený žiadateľ dostane fixnú čiastku 500 eur,“ povedal Jakab.

Žiadateľov overovala nezisková organizácia Ľudia ľuďom. „Majú databázu ľudí, ktorí sú overovateľmi dlhé roky. Obracajú sa na nich, či poznajú žiadateľov a vedia overiť pravdivosť príbehu,“ vysvetlil Jakab. Overovateľmi sú zvyčajne osobnosti z regiónov, teda napríklad starostovia, miestni poslanci, aktivisti či kňazi.

Peniaze získa niekoľko desiatok žiadateľov, ktorí majú svoje žiadosti aktívne počas jedného mesiaca. K prehodnoteniu fondu podľa slov Jakaba pristúpil ÚV preto, lebo na začiatku sa nedalo presne definovať, koľko žiadostí možno očakávať. Okrem fixnej vyplácanej sumy sa zvyšuje aj duplikovanie príspevkov, ktoré tam posielajú iní ľudia, tak, aby žiadatelia v núdzi mohli dostať čo najviac peňazí.

Vo fonde je aktuálne približne 688 000 eur. Jeho zriadenie ohlásil premiér Igor Matovič (OĽANO) s koaličnými partnermi na začiatku apríla 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika