Na hlavný obsah

Cestovnému ruchu pomôžu dotáciou 100 miliónov eur

Schéma pomoci má pokryť celý segment.

Cestovnému ruchu pomôžu dotáciou 100 miliónov eur
Pomoc pre cestovný ruch - na snímke v popredí minister dopravy Andrej Doležal. Foto: TASR

Vláda v stredu (21. 10.) odobrila štátnu pomoc pre organizácie v segmente cestovného ruchu. Schému pomoci poslali ministri na schválenie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Ako okomentoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina), stálo za to počkať si na 100-miliónovú pomoc.

Schéma pomoci má pokryť celý segment cestovného ruchu – poskytovateľom gastronomických služieb, ubytovania, lanoviek, vlekov, takisto aj turistickým sprievodcom či cestovným agentúram a kanceláriám. „Na základe zákona bude schéma predložená na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR a z PMÚ pôjde potom ďalšia schéma na notifikáciu Európskej komisii (EK),“ vysvetlila štátna tajomníčka rezortu Katarína Bruncková. „Pevne verím, že už na konci tohto roka budeme môcť reálne začať vyplácať peniaze jednotlivým žiadateľom,“ doplnila.

Prvým predpokladom na kvalifikáciu do schémy je pokles tržieb v porovnaní s vlaňajškom o viac ako 40 %. „Výška tejto podpory bude závisieť od poklesu tržieb – od 1,4 až do 10 % tržieb z minulého roka,“ vyčíslila Bruncková. Ministerstvu ide o kompenzáciu fixných nákladov týchto organizácií. Pomoc má byť administratívne jednoduchá, uchádzač vyplní formulár na slovensko.sk, automaticky má potom dôjsť k spracovaniu žiadosti a vyplateniu peňazí.

Napríklad reštaurácia, ktorá za minulý apríl utŕžila 60 000 eur a došlo k jej zatvoreniu v apríli tohto roka, za apríl dostane pomoc vo výške 6 000 eur. „Ak sa bavíme napríklad o ubytovacom zariadení, ktoré v apríli roku 2019 malo tržbu okolo 20 000 eur, jej nárok na úrovni štátnej schémy pomoci je približne 2 000 eur,“ prezradil riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Radúz Dula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika