Na hlavný obsah

Druhá prezidentská debata bude virtuálna, Trump odmietol účasť

Prezident USA to považuje za stratu času.

Druhá prezidentská debata bude virtuálna, Trump odmietol účasť
Prvá prezidentská debata medzi prezidentom Donaldom Trumpom a jeho vyzývateľom Joeom Bidenom , ktorá sa uskutočnila v Clevelande. Foto: SITA/AP

Prezident Spojených štátov Donald Trump odmietol svoju účasť na druhej predvolebnej debate so svojím demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom. Uviedol to vo štvrtok (8. 10.) po tom, čo Komisia pre prezidentské debaty (CPD) rozhodla, že debata sa uskutoční len vo virtuálnej podobe.

Tradičný formát komisia zmenila po tom, čo bol Trump minulý týždeň pozitívne testovaný na koronavírus a následne hospitalizovaný so súvisiacimi komplikáciami.

Namiesto debaty míting

Debata je naplánovaná na 15. októbra v meste Miami v americkom štáte Florida. Prezidentskí kandidáti by sa mali pripojiť online na diaľku, v štúdiu bude len moderátor a publikum. „Je to pre nás neprijateľné,“ vyhlásil ale Trump pre americkú televíziu Fox News s tým, že sa debaty za týchto podmienok nezúčastní. Zároveň obvinil nezávislú komisiu CPD z toho, že „chráni“ jeho protivníka Bidena.

Pre televízny kanál Fox Business dodal, že nebude takouto debatou strácať čas. „Sedieť za počítačom, nehorázne. Virtuálnej debaty sa nezúčastním,“ povedal. Jeho kampaňový tím sa podľa BBC vyjadril, že Trump bude mať namiesto debaty v tom istom čase míting.

Ešte stále je infekčný

„Myslím, že už nie som ani trochu nákazlivý,“ vyhlásil šéf Bieleho domu na margo toho, že by mohol počas štandardnej debaty niekoho infikovať koronavírusom. Podľa zdravotníckych smerníc by mal pritom zostať v karanténe, keďže stále môže byť infekčný, píše agentúra DPA.

Donald Trump mal pozitívny test na vírus SARS-CoV-2 minulý štvrtok (1. 10.) po tom, čo sa nákaza potvrdila u jednej z jeho najbližších poradkýň Hope Hicksovej. V noci z piatka na sobotu ho previezli do nemocnice Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone, odkiaľ ho prepustili v pondelok (5. 10.) miestneho času do domácej liečby v Bielom dome.

Dva dni po ukončení hospitalizácie začal v stredu (7. 10.) opäť úradovať z Oválnej pracovne Bieleho domu. Trumpov osobný lekár Sean Conley v stredu oznámil, že prezident už 24 hodín nemá žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a štyri dni už nemal horúčku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet