Na hlavný obsah

Erdogan: Gréci nedodržali sľuby, v Stredomorí bude suroviny hľadať ďalšia loď

Prieskumné práce ochladili vzťahy medzi Gréckom a Tureckom.

Erdogan: Gréci nedodržali sľuby, v Stredomorí bude suroviny hľadať ďalšia loď
Na kombosnímke zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a prieskumná loď Oruç Reis. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu (14. 10.) oznámil, že Turecko bude pokračovať v prieskume zdrojov nerastných surovín vo východnej časti Stredozemného mora treťou prieskumnou loďou, informovala agentúra DPA. Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias označil prácu lode v oblasti za „nelegálnu aktivitu Turecka na gréckom pevninskom šelfe„.

Erdogan Grécko obvinil z „nedodržania svojich sľubov“ z nedávnych rozhovorov, ktoré mali za cieľ zmierniť napätie medzi oboma krajinami. Turecké prieskumné plavidlo Oruç Reis v stredu opäť pokračovalo v prieskume v sporných vodách Stredozemného mora. Návrat tejto lode opäť zvýšil napätie medzi Tureckom a Gréckom. Turecko v tejto oblasti už jednu loď má, pripomína DPA.

Na snímke turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis (uprostred) v Stredozemnom mori.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Erdogan povedal, že do východného Stredomoria sa vráti aj tretie turecké plavidlo – Yavuz – v sprievode vojenského námorníctva.

Ochladené vzťahy

Obnovený námorný prieskum viedol k ďalšiemu ochladeniu vzťahov medzi Ankarou a Aténami, ktorý sa mierne zlepšil po tom, čo Turecko svoje lode v septembri stiahlo. Podľa Grécka spadá oblasť prieskumu do jeho výsostných vôd, Turecko namieta, že má na prieskum právo.

Obnovenie prieskumnej práce tureckej lode, ktoré ohlásili v pondelok (12. 10.), odsúdili Nemecko i Spojené Štáty.

Brusel hrozí sankciami

Turecká hra na striedanie eskalácie a uvoľňovanie napätia musí teraz prestať,“ povedal v utorok (13. 10.) v Aténach nemecký minister zahraničia Heiko Maas. K „ukončenie premyslenej provokácie“ vyzvalo Ankaru tiež americké ministerstvo zahraničia. Turecku tiež hrozí sankcia od Európskej únie.

Obe krajiny následne na demonštráciu svojich nárokov vyslali do oblasti, kde plavidlo vykonávalo seizmický výskum, vojenské lode, a uskutočnili námorné cvičenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet