Na hlavný obsah

Matovič nevylúčil prísnejšie opatrenia, upozornil na šíriteľov dezinformácií

Premiér priznal chybu v komunikácii medzi dvomi vlnami pandémie.

Matovič nevylúčil prísnejšie opatrenia, upozornil na šíriteľov dezinformácií
Premiér SR Igor Matovič v mimoriadnej relácii RTVS Druhá vlna. Foto: RTVS

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil zavedenie prísnejších opatrení v rámci boja so šírením koronavírusu. Prioritou je preňho minimalizovať následky po zdravotnej stránke a už cez najbližší víkend lámať dole krivku počtu novo infikovaných. „Ak čísla nezačnú klesať, budeme musieť opatrenia sprísniť, aby začali,“ povedal premiér v pondelkovej (5.10.) mimoriadnej relácii RTVS Druhá vlna.

Úrad verejného zdravotníctva SR zaviedol nové prísnejšie opatrenia ku štvrtku (1.10.) a podľa Matoviča trvá približne desať dní, kým sa to začne prejavovať. Pri druhej vlne koronavírusu sme totiž na hrane: „Musíme brzdiť, lebo sa ľahko môže stať, že budeme mať problém s kapacitami.“

Líder OĽANO tiež priznal chybu v komunikácii medzi prvou a druhou vlnou pandémie. Podotkol, že počas troch letných mesiacov, keď si ľudia užívali slobodu bez výraznejších opatrení, mala vláda a odborníci častejšie pripomínať, aby Slováci boli obozretní. V tom čase sa podľa neho začali šíriť dezinformácie.

„Základ je komunikácia. Ľudia stíchli a nehovorili sme, aby sme boli ďalej opatrní. O to viac dostali priestor tí, ktorí hovorili, že je to výmysel. Kým počas prvej vlny spochybňoval COVID-19 jeden z desiatich obyvateľov, teraz je to jeden z troch. O to je dôležitejšie, aby sme vírus porazili,“ pripomenul.

Pre predsedu vlády je tiež dôležité pomôcť najviac zasiahnutým odvetviam. „Nemôžeme nechať kultúru či šport v štichu. Musíme pomôcť cestovným agentúram, ktoré majú 95 % prepad ziskov,“ uviedol. Zamestnancom kultúrnych odvetví však zároveň vyčítal, že sa neprihlásili na výzvu ministerstva kultúry za 9,5 milióna eur.

V závere vyjadril aj presvedčenie, že Slovensko zvíťazí aj nad druhou vlnou pandémie. Poukázal na zodpovednosť občanov počas prvej vlny. „Ukázali sme obrovskú dávku zabojovať proti nepriateľovi, ktorého nepoznali. Zomkli sme sa, dodržiavali pravidlá a dokázali sme, že aj takýto nepriateľ je slabý,“ zdôraznil Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko