Na hlavný obsah

Matovič ostro kritizoval výroky Sulíka, jeho konanie prirovnal ku kotlebovcom

Opieral sa aj o údaje, pre ktoré sú sprísnené epidemické opatrenia.

Matovič ostro kritizoval výroky Sulíka, jeho konanie prirovnal ku kotlebovcom
Foto: SITA

Premiér SR Igor Matovič (OĽANO) predstavil verejnosti dáta, na základe ktorých Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) schválil prísnejšie opatrenia na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu. Chrániť chce predovšetkým rizikovú skupinu občanov. „Aktuálne evidujeme 1190 prípadov vo vekovej kategórii nad 65 rokov, v septembri sme ich mali 300, čo znamená dramatický nárast,“ povedal na pondelkovej (12. 10.) tlačovej konferencii.

Podčiarkol aj fakt, že pribúda počet hospitalizovaných pacientov. „Počas prvej vlny ich bolo maximálne 50, aktuálne je ich 390. Mali sme tiež osem ľudí na pľúcnej ventilácii, aktuálne je ich 40,“ pripomenul. Viackrát zopakoval, že nechce dopustiť „český scenár“ s rýchlym prekročením incidencie 50 infikovaných na 100 000 obyvateľov. Konkrétne dáta o tom, koľko ľudí sa infikovalo v reštauráciách či fitness centrách, ktoré budú od štvrtka (15. 10.) zatvorené, však verejnosti poskytnúť nechcel.

Predseda vlády tiež ostro kritizoval vicepremiéra SR Richarda Sulíka (SaS), že na nedeľnom (11. 10.) zasadnutí ÚKŠ rozprávali odborníci tzv. „tliachaniny“. Touto cestou sa im aj ospravedlnil. „Bohužiaľ, pán podpredseda vlády uprednostňuje nedeľnú luxusnú večeru v reštauráciách pred ľudskými životmi,“ myslí si šéf OĽANO. Tiež vyjadril názor, že minister hospodárstva sa priklonil na stranu kotlebovcov či konšpirátorov a ide mu v náročnej situácií iba o percentá. Podotkol, že ich kamarátstvo skončilo, no vylúčil, že by SaS opustila koalíciu alebo by Sulíka odvolal zo svojho postu. „Musíme spolu potiahnuť ďalej,“ vravel Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko