Na hlavný obsah

Ministri zahraničných vecí Turecka a Grécka sa stretli v Bratislave

Na stretnutí rivalov o územia v Stredozemnom mori bola uvoľnená atmosféra.

Ministri zahraničných vecí Turecka a Grécka sa stretli v Bratislave
Vľavo grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias a vpravo turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa stretli v Bratislave. Foto: SITA/AP

Ministri zahraničných vecí Grécka a Turecka sa stretli popri bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa konala v Bratislave. Dohodli sa, že si stanovia termín nového kola sondážnych rozhovorov. V stredu (7. 10.) o tom informovali predstavitelia, na ktorých sa odvolala agentúra AP.

Nezhody medzi oboma členmi Severoatlantickej aliancie a zároveň aktérmi dlhoročného sporu o námorné hranice vo východnej oblasti Stredozemného mora viedli počas uplynulého leta k obavám, že medzi nimi vypukne otvorený konflikt. Obe krajiny totiž vyslali do spornej oblasti aj svoje vojnové lode.

Rozhovory medzi krajinami budú pokračovať

Turecké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo krátke video zo stretnutia gréckeho ministra zahraničných vecí Nikosa Dendiasa a jeho tureckého kolegu Mevlüta Čavušogla v Bratislave. Atmosféra bola podľa oboch strán srdečná, dokonca uvoľnená a veselá, keď si obaja politici s rúškami na tvárach ťukli lakťami, potľapkali sa po pleci a postojačky sa rozprávali pri stole.

Dohodli sa na stanovení dátumu sondážnych rozhovorov. Pôjde o 61. kolo dlhotrvajúceho procesu rokovaní, ktorých cieľom je zmierniť napätie a zlepšiť vzájomné vzťahy.

Krajiny rozdeľuje viacero nevyriešených otázok vrátane teritoriálnych sporov v Egejskom mori. Grécko a Turecko sa od polovice 70. rokov 20. storočia dostali na pokraj vojny už trikrát.

Napätie v Stredozemnom mori poľavilo

Toto leto Turecko vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami do východnej oblasti Stredozemného mora s cieľom hľadať zásoby ropy aj zemného plynu, lenže Grécko si v tejto oblasti nárokuje výhradné práva na potenciálne podmorské ložiská. Atény následne zmobilizovali svoje námorné sily.

Napätie v posledných týždňoch poľavilo za pomoci NATO, vďaka spusteniu mechanizmu, ktorý umožňuje gréckej a tureckej armáde komunikovať s cieľom vyhnúť sa potenciálnemu incidentu, ktorý by mohol viesť až k vojne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet