Na hlavný obsah

Namiesto jednej debaty boli dve. Trump a Biden súperili o divákov

Druhá z tradičných predvolebných debát sa nekonala.

Namiesto jednej debaty boli dve. Trump a Biden súperili o divákov
Vľavo súčasný prezident USA a kandidát za republikánov Donald Trump a vľavo demokratický kandidát Joe Biden. Foto: SITA/AP

Kandidáti na post prezidenta USA – za demokratov bývalý viceprezident Joe Biden a za republikánov súčasný prezident  Donald Trump – vo štvrtok (15. 10.) bojovali o priazeň voličov v paralelných debatách. V rovnakom čase ich vysielali dve veľké americké televízie NBC News a ABC.

Samostatné diskusie s kandidátmi nahradili spoločnú debatu, ktorá je inak tradičnou súčasťou kampane pred prezidentskými voľbami. Trump odsúdil belošský rasizmus aj hnutie Antifa, hoci v predchádzajúcej debate z 29. septembra odmietol belošských rasistov slovne odsúdiť za podnecovanie násilia na protestoch namierených proti policajnej brutalite. Tvrdil vtedy, že násilie má pôvod v radoch ľavice.

Trump prišiel bez rúška

Biden súčasného prezidenta kritizoval za jeho postup v súvislosti s pandémiou koronavírusu a obvinil ho z toho, že stále „nič“ nerobí. Pandémia si už v USA vyžiadala viac ako 217 000 obetí a medzi infikovanými bol aj samotný Trump.

„Nachádzame sa v situácii, keď máme viac ako 210 000 mŕtvych a čo robí? Nič. Nenosí ani rúško,“ povedal na adresu Trumpa bývalý viceprezident. „Premeškal obrovskú príležitosť a opakovanie hovoril veci, ktoré neboli pravdivé,“ dodal a pripomenul, že Biely dom tvrdil, že vírus zmizne do Veľkej noci, alebo ho zničia horúčavy počas leta. Prezident mal podľa Bidena výraznejšie presadzovať, aby Američania nosili rúška s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump počas televíznej diskusie v Miami v noci na 16. októbra 2020. TASR/AP/Evan VucciFoto: TASR/AP/Evan VucciPresident
Foto: TASR/AP/Evan VucciPresident

V súbežnej debate sa Trump vyjadril, že už nemá žiadne príznaky ochorenia COVID-19, ktoré mu testy potvrdili pred dvoma týždňami. Divákom v publiku televízneho štúdia sa prihováral bez rúška a nebol schopný dať jednoznačnú odpoveď na otázku moderátorky Savannah Guthrieovej, či absolvoval test i v deň prvej prezidentskej debaty so svojím súperom Bidenom. „Neviem a ani si to nepamätám,“ povedal. Negatívny výsledok testu na koronavírus bol podmienkou účasti v debate pre oboch kandidátov.  

Biden by zrušil daňové úľavy

Trump podľa CNN uviedol, že by v prípade porážky vo voľbách súhlasil s pokojným odovzdaním moci. Vyslovil však pochybnosti v súvislosti s výsledkami volieb a možnými podvodmi.

Bývalý viceprezident sa vyjadril k možnému zrušeniu daňových úľav, ktoré zaviedol Trump počas svojho pôsobenia v úrade. Úľavy by Biden podľa CNN zrušil len pre bohatých obyvateľov. Demokratický kandidát počas diskusie zdôraznil svoje plány zvýšiť dotácie pre nízkopríjmové školy, pomôcť obyvateľom pri zabezpečení bývania a zvýšiť finančnú podporu pre malé podniky.

Na snímke vľavo demokratický prezidentský kandidát Joe Biden počas televíznej diskusie pre stanicu ABC vo Philadelphii v noci na 16. októbra 2020. TASR/AP/Carolyn KasterFoto: TASR/AP/Carolyn Kaster
Foto: TASR/AP/Carolyn Kaster

 Prezidentskí kandidáti sa mali vo štvrtok stretnúť na svojej druhej debate pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 3. novembra. Trump však účasť na debate zrušil po tom, ako sa jej organizátori rozhodli uskutočniť ju vo virtuálnom formáte. Svoje rozhodnutie odôvodnili zdravotným rizikom v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Druhá a zároveň posledná prezidentská debata sa tak uskutoční 22. októbra v meste Nashville v štáte Tennessee.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet