Na hlavný obsah

Nekupujte francúzske výrobky, vyzval Turkov Erdogan

Tovar z tejto krajiny začal už miznúť z regálov v Jordánsku či Kuvajte.

Nekupujte francúzske výrobky, vyzval Turkov Erdogan
Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan výzvou reagoval na nedávne vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorými obhajoval právo na vytlačenie karikatúr proroka Mohameda. Bojkot francúzskych výrobkov začali už skôr obchody v ďalších moslimských krajinách.

„Vyzývam tu svojich ľudí. Nechváli francúzskej výrobky, nekupujte ich,“ vyhlásil Erdogan v televíznom prenose. „Nepriateľstvo voči islamu a moslimom sa v niektorých európskych krajinách stalo politickým programom podporovaným na najvyšších miestach,“ povedal Erdogan podľa denníka Hürriyet v narážke na francúzskeho prezidenta. Uviedol súčasne, že výzva je odpoveďou na obdobnú výzvu na bojkot tureckého tovaru vo Francúzsku.

Erdogan už v sobotu (24. 10.) vyjadril pochybnosti o duševnom zdraví hlavy francúzskeho štátu. V nedeľu dodal, že „osoba“, ktorá stojí na čele Francúzska, je „dňom i nocou“ posadnutá Erdoganom. Elyzejský palác už v sobotu označil výroky tureckého prezidenta za neprijateľné a Paríž odvolal svojho veľvyslanca z Turecka. Erdoganove výroky v nedeľu (25. 10.) odsúdil aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Francúzsky tovar podľa agentúry DPA začal už cez víkend miznúť z regálov v Jordánsku, Kuvajte či Katare. Výzvy k bojkotu sa objavili tiež na sociálnych sieťach v Saudskej Arábii.

Karikatúry proroka Mohameda, ktoré už v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten, na začiatku septembra opätovne zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. Urobil tak pri príležitosti začiatku procesu so 14 ľuďmi obžalovanými z podielu na atentáte na redakciu časopisu v roku 2015. Motívom päť rokov starého činu bola publikácia rovnakých karikatúr. Atentátnici vtedy zabili 12 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet