Na hlavný obsah

Posledná prezidentská debata v znamení vypínania mikrofónov. Trump aj Biden sú proti

Prerušovanie oponenta sa bude započítavať do celkového času pre účastníkov debaty.

Posledná prezidentská debata v znamení vypínania mikrofónov. Trump aj Biden sú proti
Na kombosnímke zľava americký prezident Donald Trump a bývalý americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Pri poslednej televíznej debate pred americkými prezidentskými voľbami (3. novembra) budú kandidátom na určitú dobu vypínať mikrofón. V reakcii na chaotickú podobu septembrového duelu medzi republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom to oznámili organizátori predvolebných rétorických zápolení. Trump podľa agentúry Reuters uviedol, že sa mu zmena pravidiel nepáči, na štvrtkovej (22. 10.) debate sa ale zúčastní.

V televíznej diskusii, ktorá sa uskutoční v Nashville v štáte Tennessee, bude mať každý kandidát dve minúty neprerušovaného času na začiatku každého tematického bloku. Každý zo šiestich blokov má trvať pätnásť minút. „Jediným, komu bude mikrofón počas týchto dvoch minút fungovať, bude kandidát, o ktorého vyhradený čas podľa pravidiel pôjde,“ uviedli organizátori z Komisie pre prezidentské debaty (CPD).

Po dvojminútovom príhovore každého z kandidátov bude mať debata voľný priebeh, mikrofóny zostanú zapnuté. Prerušovanie oponenta sa ale bude započítavať do celkového času vyhradeného každému z účastníkov debaty, upozornila CPD. Celkom budú Trump s Bidenom debatovať 90 minút.

Organizátori pripustili, že s riešením nie je úplne spokojný ani Trumpov tím, ani tím bývalého viceprezidenta Bidena. „Sme si však istí, že tieto akcie navodí správnu rovnováhu a že sú v záujme amerického ľudu, pre ktoré sa tieto debaty organizujú,“ dodala CPD.

Prvú prezidentskú debatu pred novembrovými voľbami, ktorá sa konala na konci septembra, zhodnotili americké médiá ako chaotickú. Prezident Trump v nej svojmu sokovi aj moderátorovi Chrisovi Wallaceovci neustále skákal do reči. Menšia časť kritiky po dueli zožal aj Biden, ktorý šéfa Bieleho domu označil za rasistu, klamára a najhoršieho prezidenta v dejinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet