Na hlavný obsah

Šeliga podal podnet na NBÚ. Chce, aby Kováčikovi odobral bezpečnostnú previerku

Špeciálny prokurátor by tak prišiel o funkciu.

Šeliga podal podnet na NBÚ. Chce, aby Kováčikovi odobral bezpečnostnú previerku
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) podal podnet na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) SR na odobratie bezpečnostnej previerky obvinenému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Ak by mu ju odobrali, prestal by spĺňať zákonné predpoklady na vykonávanie funkcie špeciálneho prokurátora a o post by prišiel.

„Dušan K. sa nechce vzdať svojej funkcie, preto musíme konať a využiť všetky zákonné prostriedky na to, aby mu funkcia špeciálneho prokurátora zanikla,“ napísal Šeliga na sociálnej sieti. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) rozhodol v nedeľu 25. októbra v noci o vzatí do väzby nielen Kováčika, ale aj vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) považuje stíhanie špeciálneho prokurátora za vizitku doterajšieho riadenia spravodlivosti na Slovensku. „Ukazuje sa, že prokuratúra ani polícia nestíhala a nevyšetrovala, pretože nedotknuteľných mala chrániť silná sieť tých, ktorí mali právo a spravodlivosť strážiť,“ uviedla. Ako dodala, charakterný a odborne zdatný generálny a špeciálny prokurátor, transparentný systém súdov a prokuratúry a nespochybniteľný policajný prezident sú nevyhnutné na obnovu dôvery verejnosti v právny štát.

Tolerovaním Dušana Kováčika v kľúčovej funkcii spravili Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD) zo Slovenska raj mafie. Myslí si to predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Michal Šipoš.

Dlhodobo sme vedeli, že Dušan K. je chránencom Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorého úlohou bolo prikrývať závažné kauzy ekonomickej kriminality. Nič nás však nemohlo pripraviť na to, že tento človek je podozrivý aj z toho, že mal mariť vyšetrovanie prípravy vraždy elitného policajta,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO).

Obvineného Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie NAKA zadržala aj Norberta Pakšiho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko