Na hlavný obsah

Tri české opozičné strany vytvoria koalíciu

Podpisu memoranda predchádzali štyri mesiace rokovaní.

České strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budú v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať spoločne v koalícii. V utorok (27. 10.) podpísali memorandum o spolupráci. Predseda občianskych demokratov Petr Fiala uviedol, že subjekty majú spoločný cieľ – dobre spravovať Českú republiku, vyhrať voľby a ponúknuť lepšiu politiku občanom.

O spoločnom postupe vo voľbách rokujú tiež Piráti s hnutím Starostovia a nezávislí (STAN). Národný výbor STAN začiatkom októbra rozhodol, že začne rokovanie výhradne so stranou vedenou Ivanom Bartošom o vytvorení koalície dvoch rovnoprávnych partnerov. Piráti vytvorili analýzu možnej spolupráce, o ktorej bude členská základňa strany hlasovať začiatkom novembra.

„Je to dôležitý krok. Chceme dať ľuďom nádej, že v tejto krajine nebudú vládnuť populizmus, prázdne frázy a lži. Sme pripravení robiť rozumnú politiku. Máme odvahu prijímať správne riešenia a to je to, čo naša krajina v tejto chvíli potrebuje,“ povedal Fiala.

Podľa predsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku ide o historickú udalosť. „V celej histórii 102 rokov Československa a Českej republiky nedošlo k situácii, aby sa tri politické strany s takou silou, ktorú za sebou majú, dokázali dohodnúť na spoločnom postupe,“ spomenul. Podpisu memoranda podľa neho predchádzali štyri mesiace rokovaní a diskusií o tom, ako spoluprácu nastaviť a či je vôbec možná.

Trojblok tiež rokoval so zástupcami STAN, či by sa nechceli do koalície zapojiť. Predseda hnutia Vít Rakúšan sa ale rozhodol ísť inou cestou, uviedol Jurečka.

„Naša koalícia má priniesť zmenu, nádej a aj konkrétne výsledky. Ponúkame kompetenciu a líderstvo. Myslíme si spoločne, že je potrebné, aby vo Strakovej akadémii konečne zavládli kompetencie a jasné vízie namiesto toho, aby tam bol aj naďalej amatérizmus, papalášizmus a malá úcta k budúcnosti tejto krajiny a všetkých jej občanov,“ povedala predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet