Na hlavný obsah

Viac ako polovica lôžok na JIS vo Francúzsku je už plná pacientov s ochorením COVID-19

V krajine pribúda denne až 100 000 infikovaných.

Viac ako polovica lôžok na JIS vo Francúzsku je už plná pacientov s ochorením COVID-19
Zdravotníci pomáhajú pacientke s ochorením COVID-19 Foto: SITA/AP/Jean-Francois Badias

Viac ako polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) vo Francúzsku je obsadená pacientmi s potvrdeným koronavírusom. Niektorí lekári preto žiadajú prísnejšie obmedziť pohyb ľudí. V nedeľu (25. 10.) krajina zaznamenala rekordný počet nových prípadov.

Jean-Francois Delfraissy, šéf poradného tímu vlády pre boj s pandémiou, v pondelok (26. 10.) v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL priznal, že je prekvapený „brutalitou“ nárastu počtu novo infikovaných, ktorý vo Francúzsku badať posledných 15 dní.

Vyslovil tiež obavu, že „mnohí z našich spoluobčanov si ešte stále neuvedomujú, čo nás čaká“. Podľa Delfraissyho je situácia vo Francúzsku „veľmi zložitá, dokonca kritická“.

Prípadov je v skutočnosti zrejme oveľa viac

Podobný názor zastáva aj Dr. Eric Caumes, vedúci oddelenia infekčných a tropických chorôb v parížskej nemocnici Pitié-Salpetriere, ktorý v pondelok pre spravodajský portál FranceInfo uviedol: „Stratili sme kontrolu nad epidémiou, a nedošlo k tomu včera„.

Podľa Delfraissyho je uvádzaný počet nových infikovaných podhodnotený. „Pravdepodobne ide o viac ako 50 000 prípadov denne. Vo vedeckej rade odhadujeme, že sa pohybujeme v oblasti okolo 100 000 prípadov denne,“ uviedol Delfraissy.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva v nedeľu ohlásilo 52 010 prípadov nákazy za posledných 24 hodín, čo je najviac od začiatku pandémie v krajine. Celkový počet infikovaných dosiahol už 1 138 507. Na následky ochorenia COVID-19 umrelo počas nedele 116 ľudí a krajina eviduje celkovo už 34 761 úmrtí.

Krajine by pomohol prísnejší zákaz vychádzania

Delfraissy pripustil, že vo Francúzsku bude nutné prikročiť k „masívnejšiemu zákazu vychádzania“, a to pokiaľ ide o jeho časový rozsah i územnú platnosť. Ak by krajina toto rozhodnutie prijala, jeho účinok by sa vyhodnotil po dvoch týždňoch a v prípade nepriaznivého vývoja by sa pristúpilo k úplnému lockdownu.

Lockdown by mal byť podľa Delfraissyho miernejší ako ten, ktorý Francúzsko zažilo na jar tohto roku: ľudia by mohli pracovať, avšak s dôrazom na prácu z domu, v prevádzke by sa udržali školy i časť ekonomických činností. Upozornil, že toto obmedzenie by trvalo len krátko, „ak by bolo zavedené teraz“.

Delfraissy vyhlásil, že „čím rýchlejšie prijmeme opatrenia, tým vyššia bude ich účinnosť“. K prognóze vývoja pandémie do konca kalendárneho roka sa osmietol vyjadriť, aktuálna vlna bude podľa neho ale trvať niekoľko týždňov, „dokonca jeden alebo dva mesiace.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet