Na hlavný obsah

Ako Slovensko využije európske peniaze? Vyjadriť sa môže široká verejnosť

Remišová chce pred ich schválením verejnú diskusia.

Ako Slovensko využije európske peniaze? Vyjadriť sa môže široká verejnosť
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: SITA

Vicepremiérka a šéfka rezortu investícií Veronika Remišová (Za ľudí) vyzýva odbornú aj laickú verejnosť, aby sa zapojila do národnej konzultácie k eurofondom na obdobie 2021 až 2027. Kontaktný formulár je dostupný od štvrtka (5. 11.) na stránke Ministerstva investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja (MIRRI) SR.

Remišová zdôraznila, že v tejto oblasti ide o historicky prvú národnú konzultáciu. Partnerská dohoda sa v minulosti vždy pripravovala na jednotlivých rezortoch za zatvorenými dverami. „Eurofondy na roky 2021 až 2027, a plus tri roky, budú čerpať až tri vlády,“ dodala s tým, že práve preto považuje za dôležité, aby bol na investičných prioritách spoločenský konsenzus.

Využiť chcú formulár pre verejnosť aj diskusie s odborníkmi

Konzultácia bude mať dve formy. „V prvej forme sa inštitúcie a jednotlivci môžu zapojiť do pripomienkovania,“ vysvetlila Remišová s tým, že rezort majú záujemcovia kontaktovať elektronicky – adresu aj formulár ešte spresnia.

V druhej forme pripravil rezort päť konzultácií pre odbornú verejnosť a jednu prezentáciu pre laickú. Uzavrú sa veľkou prezentáciou a pripomienky rezort zapracuje. „Verím, že z našej strany by sme mali mať pripravenú partnerskú dohodu začiatkom budúceho roka,“ avizovala ministerka.

Rezort už absolvoval sériu konzultácií so sociálno-ekonomickými partnermi ako aj s neziskovými organizáciami. Konzultácie s verejnosťou by chcel uzavrieť do polovice decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika