Na hlavný obsah

Belgicku zrejme počas pandémie pomôžu zdravotníci žiadajúci o azyl

Krajiny bežne neuznávajú vzdelanie a prax, ktoré majú žiadatelia o azyl.

Belgicku zrejme počas pandémie pomôžu zdravotníci žiadajúci o azyl
Zdravotníci pomáhajú pacientom, ktorí v dôsledku ochorenia COVID-19 skončili na JIS. Foto: SITA/AP/Francisco Seco

Nemocnice v Belgicku sa pripravujú na ďalší nárast počtu pacientov v spojitosti s ochorením COVID-19. Situáciu, ktorá si vyžiada vysoký nápor na lekárov a zdravotný personál, chcú riešiť aj možným náborom vhodnej kvalifikovanej sily spomedzi žiadateľov o azyl. Uviedla to v utorok (3. 11.) televízna stanica RTBF.

V Belgicku, ktoré má viac ako 11,5 milióna obyvateľov, je aktuálne aktívnych 409 498 prípadov nákazy koronavírusom. Za pondelok 2. novembra v krajine pribudlo 11 789 nových prípadov a 112 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 a podľa The Brussles Times bolo v piatok (30. 10.) v Belgicku zaplnených viac ako 1 000 lôžok na JIS pacientmi s ochorením COVID-19. Belgicko aktuálne patrí ku krajinám, kde v dôsledku pandémie umiera najviac ľudí na milión obyvateľov.

Vláda uvažuje o pomoci utečencov

Belgický zdravotnícky systém uprostred druhej vlny pandémie koronavírusu, ktorá postihla celú Európu, čelí nedostatku zdravotného personálu. Tento výpadok sa týka nielen nemocníc a jednotiek intenzívnej starostlivosti, ale aj opatrovateľských domovov. V tejto situácii by mohli pomôcť utečenci – žiadatelia o azyl v Belgicku, ktorí majú prax zo svojich domovských krajín alebo prešli potrebným školením.

„Toto je postup, ktorý chceme spolu s mojimi kolegami vo vláde preskúmať,“ uviedol pre RTBF štátny tajomník federálnej vlády pre azyl a migráciu Sammy Mahdi. Spresnil, že legislatíva umožňuje, aby azylanti, ktorí riešia svoju žiadosť dlhšie ako štyri mesiace, pracovali v Belgicku.

Stalo sa tak už aj počas tohoročnej jari a leta, a to v oblasti sezónneho zberu ovocia a zeleniny, keď do Belgicka v dôsledku uzavretých hraníc nemohli prísť sezónni robotníci z krajín východnej Európy a na ich miesto nastúpili azylanti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet