Na hlavný obsah

Biden predbehol Trumpa v Pensylvánii. Je blízko k tomu, aby sa stal prezidentom USA

Georgia prepočíta hlasy.

Biden predbehol Trumpa v Pensylvánii. Je blízko k tomu, aby sa stal prezidentom USA
Na snímke demokratický kandidát a bývalý viceprezident Joe Biden. Foto: SITA/AP/Paul Sancya

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok (6. 11.) vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia a naďalej vedie v Nevade, Arizone a Georgii. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump má náskok už len v štátoch Severná Karolína a Aljaška, informuje televízia CNN.

V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka (3. 11.) viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 5 587 hlasov (0,1 percentuálneho bodu). Doteraz je tam spočítaných už viac ako 95 percent hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, mal by dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Štát Georgia avizuje, že prepočíta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270. CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet