Na hlavný obsah

Bieloruská polícia má o smrti Ramana Bandarenku vlastnú verziu, ľudia sa ticho búria

Tvrdenia vyšetrovateľov vyvracajú svedectvá lekárov.

Násilnú smrť 31-ročného Bielorusa Ramana Bandarenku odsúdil v piatok 13. novembra na sociálnej sieti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Smrť Bandarenku je podľa neho „ďalším dôkazom brutality režimu (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka voči vlastným obyvateľom požadujúcim slobodu a demokratické zmeny“. Šéf slovenskej diplomacie vyzval na okamžité ukončenie represií a rodine a priateľom Bandarenku vyjadril hlbokú sústrasť.

Úmrtie bieloruského aktivistu neuniklo pozornosti Európskej únie. Po tom, čo na desiatky predstaviteľov Lukašenkovho režimu uvalila sankcie za ich úlohu v zásahoch proti demonštrantom po sporných voľbách, „je pripravená uvaliť ďalšie sankcie“.

Odviezli ho, na druhý deň zomrel

Bandarenka bol aktívnym obyvateľom jedného z tzv. dvorov zmien. Ide o spoločenstvá ľudí, ktorí ako formu protestu proti prezidentovi Lukašenkovi a jeho režimu zvolili revitalizáciu svojho spoločného dvora vlastnými silami, kde si po večeroch alebo cez víkendy organizujú susedské stretnutia či večierky.

Z výpovedí svedkov vyplýva, že Bandarenka vyšiel na dvor v stredu (11. 11.) večer, keď sa tam objavila skupina maskovaných mužov, ktorí začali z plota odstraňovať stuhy a vlajky vo farbách protirežimného hnutia. Medzi maskovanými osobami a obyvateľmi vypukol slovný a neskôr fyzický konflikt. Bandarenka doň nezasahoval, no jeden z mužov ho napriek tomu sotil a on spadol, pričom si silno udrel hlavu. Následne ho naložili do mikrobusu a odviezli.

Ešte v ten večer ho s opuchom mozgu a ďalšími zraneniami previezli do nemocnice, kde ho operovali. Jeho stav bol aj po operácii kritický a zraneniam vo štvrtok (12. 11.) podľahol.

Vlastný príbeh vyšetrovateľov

Bieloruskí vyšetrovatelia opisujú priebeh incidentu aj smrť Bandarenka inak. Tvrdia, že policajti sa vydali na miesto, pretože dostali hlásenie o bitke. Na mieste mali objaviť zraneného Bandarenka, ktorý javil príznaky opitosti. Následne ho vzali na stanicu, aby vec objasnili, no jeho stav sa začal zhoršovať. Preto zavolali záchranku. V nemocnici mala byť okrem úrazov konštatovaná intoxikácia alkoholom. Presná príčina smrti má byť stále predmetom vyšetrovania.

Scenár vyšetrovateľov však nesedí s viacerými svedectvami. Jeden z lekárov záchrannej služby pre portál TUT.by uviedol, že Bandarenka žiadny alkohol v krvi nemal. Portál mal dokonca získať lekársku správu napísanú pri príjme. V dokumente sa uvádza, že mal v krvi nula promile etanolu.

Na miesto incidentu, ktoré sa stalo symbolom opozície a podľa toho bolo prekrstená na „námestie Zmien“, po Bandarenkovej smrti prúdia davy ľudí. Prinášajú kvety, maliarove fotografie a zapaľujú sviečky. Vedúca osobnosť bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská sa vyjadrila, že Bandarenka sa stal „nevinnou obeťou hrozného systému“.

Priaznivci bieloruskej opozície v reakcii na tragédiu zorganizovali v piatok (13. 11.) na rôznych miestach v krajine zhromaždenia na jeho pamiatku, ktoré začínali o 12.00 h minútou ticha. Ľudia, ktorí mali v rukách alebo na oblečení bielo-červeno-biele vlajky, na mnohých miestach hlavného mesta Minsk vytvárali pozdĺž ciest tzv. reťaze solidarity. Okoloidúce autá na znak podpory trúbili klaksónmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet