Na hlavný obsah

Česko mení pravidlá pre cestovanie, zmeny sa dotknú aj Slovákov

Pri návrate zo Slovenska budú potrebovať negatívny test.

Česko mení pravidlá pre cestovanie, zmeny sa dotknú aj Slovákov
Muž v ochrannom rúšku nesie svojho psa počas prechádzky po Karlovom moste v historickom centre Prahy. Foto: SITA/AP/Petr David Josek

V Českej republike začnú od pondelka 9. novembra platiť nové pravidlá pre cestovanie do zahraničia. Zmeny sa dotknú nielen Čechov, ale aj obyvateľov Slovenska, informoval na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu diplomacie SR Martin Klus s odvolaním sa na české ministerstvo zdravotníctva.

Česká republika má na svojom COVID-semafore Slovensko zaradené medzi červené krajiny. Pre tie bude od pondelka platiť povinnosť otestovať sa cestou späť do Česka pre všetkých, ktorí v nich strávia viac ako 12 hodín.

Zároveň bude povinnosť testu (nie staršieho ako 72 hod.) platiť pre všetkých cudzincov prichádzajúcich do ČR, teda aj pre Slovákov, ktorí u našich západných susedov žijú. Pokiaľ sa nebudú vedieť preukázať takýmto testom, budú musieť absolvovať 10-dňovú karanténu a vyplniť formulár pre hygienu. Výnimku z tejto povinnosti by mali mať pendleri, cezhraniční študenti, ako aj tranzity.

„Pri oranžových štátoch bude cestovanie voľné. Dlhodobí pracovníci však musia pricestovať do ČR s testami (nie pendleri, ale napríklad sezónni zamestnanci). Aktuálne medzi tieto štáty patrí Nemecko, Estónsko, Lotyšsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Island, Cyprus, Grécko,“ uviedol Klus.

Zároveň upozornil, že v Česku stále platí núdzový stav aj zákaz nočného vychádzania v čase od 21:00 h do 4:59 h.

Česká republika od začiatku pandémie zaznamenala 378 716 prípadov ochorenia COVID-19, v súvislosti s ktorým zomrelo 4 133 osôb a je tak 11. európskou krajinou s najvyšším výskytom tohto infekčného ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko