Na hlavný obsah

Chcel dať USA informácie o ruských zbraniach, poslali ho do trestaneckej kolónie

Tajné materiály plánoval odovzdať CIA.

Chcel dať USA informácie o ruských zbraniach, poslali ho do trestaneckej kolónie
Ruský prezident Vladimir Putin v marci 2019 vyzval popredných predstaviteľov Federálnej bezpečnostnej služby, aby sprísnila ochranu informácií o nových zbraniach. Foto: TASR/AP

Ruský súd odsúdil tamojšieho občana Jurija Ješčenka za to, že chcel odovzdať údaje o ruských zbraňových systémoch americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA). Za velezradu ho podľa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) čaká 13-ročný pobyt v trestaneckej kolónii.

„Z prospechárskych dôvodov sa rozhodol poskytnúť Spojeným štátom informácie o sľubnom vývoji ruského vojensko-priemyselného komplexu,“ uvádza vo vyhlásení FSB. Ješčenko mal pracovať v uzavretom arktickom meste Severomosk pre organizáciu, ktorá dodávala rádioelektronické systémy pre lode ruskej Severnej flotily.

FSB uviedla, že Ješčenko v rokoch 2015 až 2017 zhotovoval kópie tajných dokumentov o zbraňových systémoch ruského loďstva a začiatkom roka 2019 kontaktoval CIA. V júli toho istého roku ho FSB zatkla v západoruskej Brianskej oblasti pri pokuse odovzdať inkriminované materiály. Ješčenko mal pred súdom priznať vinu a čin oľutovať.

Počet prípadov špionáže sa v uplynulých rokoch v Rusku zvýšil. V júni poslal ruský súd na 16 rokov do trestaneckej kolónie za údajnú špionáž aj bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet