Na hlavný obsah

Europol rozbil sieť obchodníkov s ľuďmi, do akcie sa zapojilo 12 krajín

Policajtom sa podarilo identifikovať aj 63 detských obetí nelegálneho obchodovania.

Europol rozbil sieť obchodníkov s ľuďmi, do akcie sa zapojilo 12 krajín
Na snímke príslušníci francúzskej polície. Foto: SITAIAP/Lewis Joly

Európsky policajný úrad (Europol) podnikol veľkú akciu zameranú na boj proti obchodovaniu s deťmi. V stredu (4. 11.) oznámil, že sa mu podarilo identifikovať viac ako 60 detských obetí nelegálneho obchodovania a zatknúť 388 podozrivých osôb.

Akciu koordinoval spolu s policajnými silami Portugalska, Španielska a Británie. Operácia, ktorú podporila aj agentúra Frontex, sa uskutočnila 5. až 11. októbra a zapojilo sa do nej 12 krajín: Belgicko, Británia, Cyprus, Holandsko, Chorvátsko, Litva, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Rakúsko.

Tisíce skontrolovaných ľudí a dokumentov

Vďaka spoločnej akcii členských štátov EÚ sa policajtom podarilo zatknúť 388 osôb podozrivých z účasti na obchodovaní s ľuďmi a identifikovať 249 potenciálnych obetí obchodovania s ľuďmi, z toho 61 bolo detí alebo neplnoletých osôb. Vek 107 potenciálnych obetí ešte neoverili. Výsledkom akcie je 40 nových súdnych konaní.

Podľa Europolu sa obchodníci s ľuďmi zameriavajú na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, medzi nimi aj deti. Obchodovanie s deťmi je však naďalej nedostatočne hlásené. S maloletými sa obchoduje za účelom sexuálneho a pracovného vykorisťovania.

V rámci EÚ s deťmi väčšinou obchodujú ich príbuzní. Ide o zločinecké organizácie prepojené prostredníctvom veľkých klanových sietí, ktoré pôsobia vo viacerých európskych krajinách a zneužívajú deti na nútené žobranie, schémy nútenej drobnej kriminality a pašovania nelegálneho tovaru alebo v sexuálnom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet