Na hlavný obsah

Heger oznámil meno nového šéfa Finančnej správy SR

Prihlásilo sa 14 kandidátov.

Heger oznámil meno nového šéfa Finančnej správy SR
Novým prezidentom Finančnej správy (FS) SR sa stane Jiří Žežulka (vpravo). Rozhodol sa pre neho minister financií SR Eduard Heger (vľavo, OĽANO). Foto: TASR

Novým prezidentom Finančnej správy (FS) SR bude Jiří Žežulka. Rozhodol sa pre neho minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý to oznámil vo štvrtok (19. 11.). Vyberal si spomedzi troch kandidátov, ktorých odporučila výberová komisia. Ďalšími uchádzačmi boli Renáta Bláhová a Peter Pavlovič.

Slovensko potrebuje podľa Hegera neskorumpovanú, profesionálnu a efektívnu finančnú správu, ktorá musí mať dve tváre. Jednu prísnu a nekompromisnú pre tých, ktorí sa chcú obohacovať na daniach, a vľúdnu, ktorá patrí poctivým podnikateľom. „Nehľadal som človeka, ktorý bude prižmurovať oči. Hľadal som profesionála, odborníka so skúsenosťami a odvahou,“ skonštatoval Heger. Preto vyhlásil aj výberové konanie.

Prihlásilo sa 14 kandidátov, dvaja nesplnili základné podmienky a jeden sa kandidatúry vzdal. Komisia ministrovi vybrala troch finalistov, pričom všetkých troch ohodnotil ako výborných. Nakoniec si vybral toho s najväčším počtom bodov, ktorým bol Žežulka. Ten má podľa Hegera bohaté skúsenosti v oblasti správy daní v ČR. „Verím, že je to presne človek, ktorého sme hľadali,“ povedal. Považuje za potrebné maximalizovať výber daní, obmedziť daňové úniky a znížiť daňovú medzeru aspoň na priemer EÚ z aktuálnych 16,6 % na približne 10 %.

Žežulka skonštatoval, že funkciu preberá s veľkým rešpektom a pokorou, prvé svoje kroky ohlási po jeho menovaní. Keďže Heger označil všetkých troch finalistov ako kvalitných, rozhodol sa využiť potenciál Renáty Bláhovej. Bude pokračovať v službách rezortu financií a vytvorí akčný tím pre propodnikateľskú legislatívu.

Okrem toho ministerstvo financií vyhlásilo výberové konanie na ďalších členov predstavenstiev spoločností, ktoré spadajú pod rezort. Ide o Tipos, Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu, Slovenskú záručnú a rozvojovú banku a Slovenskú konsolidačnú. Ukončené boli zatiaľ len výberové konania pre Tipos a Slovenskú konsolidačnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika