Na hlavný obsah

Maďarské zdravotníctvo dobre zvláda epidémiu, tvrdí Orbán. Odborári si myslia opak

V Maďarsku sa koronavírusom infikovalo 126 790 ľudí.

Maďarské zdravotníctvo dobre zvláda epidémiu, tvrdí Orbán. Odborári si myslia opak
Na snímke zamestnankyňa mestskej hromadnej dopravy rozdáva cestujúcim ochranné rúška na námestí Nyugati v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarské zdravotníctvo už teraz nezvláda epidémiu koronavírusu, na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je už v súčasnosti nedostatok odborníkov. Povedala to vo štvrtok 12. novembra pre denník Népszava podpredsedníčka Nezávislých zdravotníckych odborov (FESZ) Adnrásné Bencsiková.

Odborárska líderka tak reagovala na tvrdenie premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz, že zdravotníctvo je na druhú vlnu epidémie dobre pripravené, nemôžu vzniknúť problémy a každý bude vyliečený.

Orbán v utorok (10. 11.) pri zdôvodnení sprísnených epidemiologických opatrení však podľa Bencsikovej tiež povedal, že bez týchto krokov vlády by bola iba 50-percentná šanca, že zdravotníctvo nápor vydrží.

Vyčerpaný personál

Tento systém už teraz nezvláda epidémiu, lekári a sestry sú vyčerpané, mnoho zdravotníckych pracovníkov je infikovaných, preto vypadli zo zdravotnej starostlivosti. Na väčšine JIS je už teraz príliš málo odborníkov,“ dodala podpredsedníčka FESZ.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok informoval, že v súčasnosti je kapacita JIS 4 072 postelí, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 486 pacientov s ochorením COVID-19. Gulyás zdôraznil, že vláda v záujme zamedzenia šírenia koronavírusu a ochrany zdravia obyvateľstva prijíma potrebné opatrenia a domnieva sa, že sú dostatočné.

Takmer 4 000 prípadov

V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 3 927 infikovaných a 87 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informuje o tom stránka operačného štábu koronavirus.gov.hu.

V krajine sa koronavírusom doteraz infikovalo 126 790 ľudí a 2 784 osôb nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 29 302 osôb. Aktuálne je nakazených 94 704 ľudí, z nich 24 percent pochádza z Budapešti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet