Na hlavný obsah

Monitorovanie osôb, strata občianstva. Rakúšania ukázali opatrenia proti teroru

Opatrenia sú reakciou na útok vo Viedni.

Monitorovanie osôb, strata občianstva. Rakúšania ukázali opatrenia proti teroru
Rakúska vlajka je spustená na pol žrde počas trojdňového smútku po streľbe v centre Viedne. Foto: TASR/AP

Rakúska vláda schválila v stredu 11. novembra rozsiahly balík protiteroristických opatrení, ktorý sa zameriava na boj proti „nábožensky motivovanému politickému extrémizmu (politickému islamu)„. Informovala o tom agentúra APA.

Ako vyplýva z príslušného dokumentu schváleného vládou, plánované zmeny zahŕňajú elektronické monitorovanie osôb predstavujúcich nebezpečenstvo pre štát, ktoré boli prepustené z výkonu trestu, ako aj ich umiestnenie do „preventívnej väzby„.

Medzi ďalšie body patrí možnosť odňať rakúske občianstvo ľuďom odsúdeným za terorizmus, odobratie vodičského preukazu, ako aj sprísnenie zákonov o zbraniach. „Nábožensky motivovaný politický extrémizmus (politický islam)“ by sa mal navyše považovať za trestný čin.

Vláda takisto schválila pravidlá, podľa ktorých bude môcť v prípade teroristickej propagandy rýchlejšie zakročiť proti extrémistickým združeniam. Prepojiť sa majú aj kompetencie štátnych prokuratúr a súdov pre stíhanie podozrivých z terorizmu. Prvý legislatívny balík sa má dostať do medzirezortného pripomienkového konania začiatkom decembra.

K streľbe v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a k útokom na ďalších piatich miestach prišlo v pondelok (2. 11.) večer. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Rakúsky minister vnútra oznámil, že páchateľ bol stúpencom organizácie Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet