Na hlavný obsah

Nepokoje v Etiópii. Etnikum Tigrajcov zaútočilo na federálnu základňu

Nepáči sa im prehlásenie regionálnych volieb za nezákonné.

Nepokoje v Etiópii. Etnikum Tigrajcov zaútočilo na federálnu základňu
Na snímke etiópsky premiér Ahmed Abiy. Foto: TASR/AP

Etiópsky premiér Abiy Ahmed v stredu (4. 11.) nasadil armádu v štáte Tigraj na severe krajiny, informuje agentúra Reuters. Federálna vláda neskôr vyhlásila v oblasti šesťmesačný núdzový stav. Predstavitelia politickej strany TPLF (Tigrajské ľudovo oslobodeneckej fronty) sa pokúsili ukradnúť vybavenie federálnych síl uskladnené na tamojšej základni.

V septembri štát Tigraj usporiadal regionálne voľby aj napriek odporu etiópskej vlády, podľa ktorej bolo hlasovanie nezákonné. Spor sa vyostril v posledných dňoch, keď sa obe strany obviňovali z plánovania vojenských konfliktov.

„Útokom z dnešného rána bola prekročená posledná hranica a federálna vláda je tak nútená k vojenskej konfrontácii,“ uviedla vo vyhlásení premiérova kancelária. Prezident štátu Tigraj Debretsion Gebremichael ale povedal, že kabinet útok plánoval, aby štát potrestal za septembrové voľby.

Tigrajci sú etnikum, ktoré tvorí asi 5 % etiópskeho obyvateľstva. Po dlhé roky mali pod kontrolou etiópsku politiku. Ich vplyv sa však znížil, keď sa v roku 2018 k moci dostal Abiy Ahmed z etnika Oromo a potom, čo strana TPLF v minulom roku vystúpila z jeho koalície. Etiópsky premiér sa okrem iného zaslúžil aj o podpis mierovej dohody medzi Etiópiou a Eritreou, ktorá ukončila jeden z najdlhších konfliktov v Afrike, v ktorom zahynulo na 80 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet