Na hlavný obsah

O ďalšom kole plošného testovania sa ešte nerozhodlo

Definitívne slovo padne na Ústrednom krízovom štábe.

O ďalšom kole plošného testovania sa ešte nerozhodlo
Slovensko má za sebou štyri kolá plošného testovania, vláda uvažuje o ďalšom. Foto: TASR/František Iván

V otázke ďalšieho kola celoplošného testovania ešte stále nie je jasno, informoval po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Definitívne rozhodnutie padne až na Ústrednom krízovom štábe, ktorý bude zasadať v stredu (25. 11.) popoludní.

„Bavili sme sa o rôznych alternatívach – o tom, že najskôr potrebujeme nakúpiť testy, že potrebujeme zabezpečiť ich prepravu a o tom, akým spôsobom a či vôbec bude testovanie prebiehať. Až keď všetko logisticky zabezpečíme, budeme vedieť povedať, či to je alebo nie je realizovateľné, a akým spôsobom,“ vysvetlil minister. Aktuálne je podľa neho nákup antigénnych testov vo svete náročnejší. „Všetci teraz nakupujú milióny antigénnych testov,“ dodal.

Minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý má na starosti nákup antigénnych testov, upozornil, že aktuálne nie je jednoduché kúpiť plánované množstvo. „Pánovi premiérovi som včera (utorok 24. 11.) poslal list, v ktorom som ho informoval, že dodržať termín 2. decembra na dodávku prvých štyroch miliónov antigénnych testov je možné len v prípade porušenia zákona, a to určite robiť nechcem,“ uviedol.

Vláda neupustila od plánu nakúpiť 16 miliónov antigénnych testov, Sulíka však avizoval, že sa bude meniť dátum dodania – pôvodne bol odsúhlasený na 2., 9. a 16. decembra. Ochranných pomôcok, ktoré zabezpečuje Správa štátnych hmotných rezerv, je podľa neho dostatok.

Na ústrednom krízovom štábe sa rozhodne aj o očakávanom otvorení škôl. „Stále sme v štádiu diskusií a vymieňania si názorov. Logisticky ale nie je možné, aby sme v pondelok (30. 11.) otvorili školy a ten naozajstný súhlas, ktorý potrebujeme, zatiaľ nepadol,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Školám by podľa ministra pomohlo aj to, keby boli otvorené v decembri aspoň dva týždne, počas ktorých by si žiaci mohli zopakovať učivo a učitelia by si mohli urobiť prehľad o tom, ako na tom žiaci sú a čo ďalej budú potrebovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko