Na hlavný obsah

Sulík predstavil vlastný pandemický plán, ďalšie plošné testovanie nepodporí

Navrhuje zaviesť v krajine pandemický semafor.

Sulík predstavil vlastný pandemický plán, ďalšie plošné testovanie nepodporí
Zľava predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie strany SaS k predstaveniu protipandemického plánu Semafor zdravia. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Richard Sulík (SaS) predstavil pandemický plán strany SaS „Semafor zdravia“, ktorý zohľadňuje počty infikovaných koronavírusom v jednotlivých regiónoch. Hovorí o opatreniach, pravidlách a odporúčaniach pre celé Slovensko, pre konkrétne obvody, spomína plán testovania, rieši cezhraničný režim aj odškodnenie zatvorených či obmedzených prevádzok.

Plán regióny rozdeľuje na zelené, oranžové, červené a čierne, ich hranice kopírujú hranice obvodov regionálnych úradov verejného zdravia a má ich byť 36. Strana plán predloží na Ústredný krízový štáb, ktorý zasadá v pondelok (23. 11.) od 14.00 h.

Počas pandémie SaS navrhuje v rámci zníženia mobility obyvateľstva obmedziť dopravu zadarmo. V čiernom obvode navrhujú prísny zákaz vychádzania kontrolovaný políciou a pretestovanie obyvateľstva. Ďalšie avizované celoplošné testovanie strana považuje za nezmysel a nepodporí ho. „Robili sme to v nádeji, že po pretestovaní sa bude môcť život znormalizovať, čo sa, bohužiaľ, nestalo,“ doplnil Sulík.

Sulík navrhuje prijať aj všeobecný odškodňovací zákon, ktorý už minulú stredu (18. 11.) chcel priniesť na vládu, ale nebola vôľa ho prerokovať. Tento zákon by upravil podmienky odškodňovania pre jednotlivé skupiny podnikateľov.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) navrhuje opätovne zaviesť pandemický semafor aj v školách, deti by chcel do škôl vrátiť od pondelka 30. 11.

„Hlavne majme jeden plán, je jedno, kto ho pripraví,“ dodal Sulík k tomu, že aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pripravuje pandemický semafor. Opatrenia, ktoré aktuálne platia, sú podľa strany chaotické, nepredvídateľné a nezrozumiteľné. Sulíkov plán pripravoval osemčlenný kolektív odborníkov, mená spolupracovníkov predstaviť nechcel.

Krajčí svoj plán stiahol

Na pondelkovom Ústrednom krízovom štábe mal pandemický semafor za svoj rezort predstaviť aj Krajčí. Ten sa ale krátko pred zasadnutím štábu rozhodol, že návrh z rokovania stiahne. „Vzhľadom na to, že pán minister hospodárstva dnes mediálne predstavil svoj plán, my náš stiahneme a poprosíme pána ministra, aby jeho návrh prešiel najskôr štandardným postupom,“ dodal Krajčí.

Sulíkov plán by tak mali najskôr schváliť na epidemiologickom konzíliu a na pandemickej komisii. „Uvidíme, ako to prijmú naši odborníci,“ dodal Krajčí. Návrh ministerstva zdravotníctva takýmto postupom prešiel minulý týždeň.

Kým Krajčí chce počkať na štandardné posúdenie, premiér Igor Matovič (OĽANO) vyhodnotil Sulíkov návrh ako úplne nezodpovedný a nazval ho „plánom cesty do pekla“. „Prísť s takýmto plánom, kde úplne ignoruje koľko máme pacientov v nemocniciach a aké sú celoslovenské čísla pozitívnych pacientov, a to napriek tomu, že toto je rozhodnutie ústredného krízového štábu, je detinské,“ vyhlásil Matovič pred zasadnutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko