Na hlavný obsah

Trump hovorí o volebných podvodoch. Žiaden štát USA ich nenahlásil

Systematickým zásahom do volebného procesu zatiaľ nič nenasvedčuje.

Trump hovorí o volebných podvodoch. Žiaden štát USA ich nenahlásil
Spočítavanie volebných hlasov v USA. Foto: SITA/AP

Medzi 50 americkými štátmi nebol týždeň po uzavretí volebných miestností ani jeden, kde by orgány dohliadajúce na regulárnosť hlasovania nahlásili dôkaz podvodu či akýchkoľvek nezrovnalostí, ktoré mali ovplyvniť výsledok volieb. Napísal to v utorok (10. 11.) denník The New York Times (NYT), ktorý na začiatku týždňa oslovil príslušných činiteľov po celých Spojených štátoch.

„The New York Times v pondelok a utorok kontaktoval kancelárie najvyšších volebných činiteľov vo všetkých štátoch, aby sa spýtal, či majú podozrenie alebo dôkazy ohľadom nelegálneho hlasovania,“ napísal denník NYT. V ani jednom prípade vraj neprišla kladná odpoveď. Priamu reakciu poskytlo 45 štátov.

Noviny označujú výsledok svojej investigatívy za jasnú odpoveď na výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý odmieta uznať porážku a voľby sa snaží vykresliť ako zmanipulované. Systematickým zásahom do volebného procesu v neprospech Trumpa zatiaľ nič nenasvedčuje, snahu hlavy štátu spochybňovať výsledky napriek tomu vo väčšej či menšej miere podporila väčšina čelných predstaviteľov Republikánskej strany.

Za hladký priebeh volieb zodpovedajú tzv. štátni tajomníci jednotlivých častí USA, ktorí majú rovnakú politickú príslušnosť ako guvernér daného štátu. Žiadny z týchto činiteľov, či už ide o republikánov alebo demokratov, zatiaľ nevystúpil s informáciami o akýchkoľvek nekorektnostiach, pričom niektorí volební úradníci, naopak, hovoria o voľbách ako o veľkom úspechu.

Denník v článku cituje vyhlásenie niekoľkých štátnych tajomníkov z oboch politických strán, ktorí rôznymi spôsobmi namietajú proti divokým špekuláciám Trumpa a jeho spojencov o nezrovnalostiach pri sčítaní hlasov. „Ľudia majú neobyčajnú schopnosť vymýšľať si veci týkajúce sa volieb, ktoré nie sú pravdivé,“ konštatoval republikán Frank Larose zo štátu Ohio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet