Na hlavný obsah

Úspešne sme otestovali novú strelu protiraketovej obrany, znie z Moskvy

Armáda novú techniku otestovala v Kazachstane.

Úspešne sme otestovali novú strelu protiraketovej obrany, znie z Moskvy
Na snímke ruského ministerstva obrany je štart rakiet z obranného systému v ruskom výcvikovom centre bojovej prípravy protilietadlových raketových vojsk Ašuluk. Foto: TASR/AP

Rusko úspešne vyskúšalo novú raketu určenú pre systém protiraketovej obrany. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tým, že test sa odohral na skúšobnej strelnici Sary-Šagan v Kazachstane. Denník Kommersant poznamenal, že Spojené štáty uskutočnili skúšku svojej protiraketovej strely minulý týždeň.

Ruská protiraketová strela „spoľahlivo potvrdila predpokladané parametre“ a „bojové posádky úspešne splnili úlohu a zasiahli cieľ s požadovanou presnosťou“, uviedol podľa armádneho komuniké veliteľ 1. armády protivzdušnej a protiraketovej obrany osobitného určenia generálporučk Andrej Ďomin.

Rusko svoju novú protiraketovú strelu testovalo aj na konci októbra.

Spojené štáty vyskúšali 16. novembra svoju protiraketovú strelu Standard Missile (SM) -3 Block IIA, určenú pre vojenské plavidlá, proti cieľu, ktorý prvýkrát imitoval medzikontinentálnu balistickú raketu. Moskva následne obvinila Washington z toho, že vydáva „klamlivé informácie“ o tom, že európska časť protiraketovej obrany nie je zameraná proti Rusku, pripomenul Kommersant.

Tento rok v júni sa ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie zhodli, že v reakcii na rozširovanie ruského arzenálu jadrových striel posilnia svoje protiraketové a vzdušné kapacity. Spojenci podľa šéfa NATO Jensa Stoltenberga nechcú začať preteky v zbrojení s Ruskom a nebudú zvyšovať súčasnú úroveň svojho jadrového potenciálu v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet