Na hlavný obsah

Útočník z Viedne si kúpil muníciu údajne na Slovensku

V rakúskej metropole strieľal kalašnikovom.

Útočník z Viedne si kúpil muníciu údajne na Slovensku
V pondelok 2. novembra útočili v centre Viedne teroristi. Foto: SITA/AP

Muž považovaný za páchateľa pondelňajšieho (2. 11.) teroristického útoku vo Viedni mal v polovici júla navštíviť Slovensko, aby si tu zaobstaral muníciu pre útočnú pušku AK-47 (kalašnikov). Na svojej webstránke o tom informuje rakúsky denník Heute.

Dvadsaťročný mladík z Mödlingu v Dolnom Rakúsku mal na Slovensko cestovať so svojím známym, údajne autom matky istého Kosovčana. Denník dodal, že aj on je úradom známy svojimi radiálnymi postojmi, preto ho polícia považuje za jeden z podozrivých kontaktov útočníka.

Radikálne názory zastával aj zabitý útočník – dvadsaťročný Kujtim Fejzulai ktorý sa v roku 2019 pokúsil cez Turecko vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pridať k extrémistickému hnutiu Islamský štát. Vlani 25. apríla bol dokonca odsúdený na 22 mesiacov za teroristické spolčovanie. Podmienečne prepustený bol 5. decembra s tým, že pre nízky vek patril pod jurisdikciu pre mladistvých.

Útok, ktorý vyvolal rozsiahlu policajnú akciu, sa odohral krátko po 20.00 h v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu. Vyžiadal si minimálne štyroch mŕtvych civilistov a 17 zranených. Strelca, ktorý mal okrem pušky aj atrapu výbušného opasku, pištoľ a mačetu, zastrelila polícia.

V súvislosti s teroristickým útokom dosiaľ úrady vykonali 15 domových prehliadok. Podľa Heute predbežne zatkli 12 podozrivých vo veku 16 až 25 rokov, ktorí sa narodili vo Viedni, Sankt Pöltene, Mödlingu, Kosove, Bagladéši a Čečensku. Podozriví narodení v Rakúsku tiež majú zahraničné korene, prevažne čečenské alebo z juhovýchodnej Európy, tvrdí denník.

Teroristický útok vo Viedni. (2. novembra 2020)Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet