Na hlavný obsah

V Minsku sa tisíce ľudí lúčili so zosnulým aktivistom, ktorého zbili maskovaní muži

Opozícia zo smrti 31-ročného maliara viní vládne zložky.

V Minsku sa tisíce ľudí lúčili so zosnulým aktivistom, ktorého zbili maskovaní muži
Foto: TASR/AP

Tisíce Bielorusov sa v piatok (20. 11.) v Minsku zúčastnili na pohrebe aktivistu Ramana Bandarenka, ktorý zomrel minulý týždeň po tom, čo ho brutálne zbili maskovaní muži, podľa opozície členovia bezpečnostných zložiek. Ľudia sa s 31-ročným maliarom lúčili zdvihnutými rukami, v ktorých držali kvety, opísala agentúra Reuters.

Počas pohrebu tiež skandovali „Nech žije Bielorusko“ alebo „Idem von“, čo boli posledné Bandarenkove slová, ktoré napísal v čete na sociálnej platforme, keď 11. novembra opustil svoj byt, aby sa pozrel, čo sa deje na takzvanom námestí zmien. Podľa svedkov tam vtedy neznámi muži chceli strhnúť vyvesený symbol bieloruskej opozície: červeno-bielu vlajku.

Raman Bandarenko zomrel v nemocnici po tom, čo ho neznámi maskovaní muži brutálne zbili. Podľa opozície išlo o členov bezpečnostných jednotiek. Ministerstvo vnútra túto verziu odmieta a vyšetrovací výbor tvrdí, že Bandarenko mal okrem úrazov aj otravu alkoholom a zomrel po potýčke s civilistami.

Ďalšie sankcie z Únie

Bieloruské úrady tento týždeň zadržali zdravotníka, ktorý v médiách zverejnil lekársku správu o Bandarenkovom úmrtí, z ktorej vyplýva, že testy v jeho krvi nepreukázali žiadny alkohol. Prokuratúra teraz zdravotníka vyšetruje pre prezradenie lekárskeho tajomstva, šírenia falošnej informácie a rozdúchavanie napätia v spoločnosti, píše agentúra Reuters. Bezpečnostné zložky zadržali aj novinárov, ktorí správu publikovali.

Demonštranti so starými bieloruskými národnými zástavami pochodujú počas opozičného protestného zhromaždenia v Minsku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Európska únia umelcovu smrť odsúdila. Vo štvrtok (19. 11.) oznámila ďalšie sankcie proti režimu autoritárskeho vládcu krajiny Alexandra Lukašenka.

Politická kríza od augusta

Nové sankcie by mali popri bieloruských činiteľoch zahŕňať aj inštitúcie a firmy podporujúce Lukašenka v potláčaní opozičných protestov.

Bielorusko sa zmieta v politickej kríze od augusta, kedy sa Lukašenko, ktorý v krajine vládne už 26 rokov, vyhlásil za víťaza prezidentských volieb. Opozícia a tiež niektoré západné krajiny považujú tento výsledok za zmanipulovaný. Polícia proti demonštrantom tvrdo zasahuje, ochrancovia ľudských práv hovoria o hromadnom zatýkaní, zastrašovaní a mučení protestujúcich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet