Na hlavný obsah

Výrazný vplyv na šírenie hoaxov na facebooku Slovákov majú zahraničné stránky

Aktívni sú najmä proruskí aktéri, šíria sa aj americké konšpirácie.

Výrazný vplyv na šírenie hoaxov na facebooku Slovákov majú zahraničné stránky
Na sociálnych sieťach sa šíri veľké množstvo hoaxov a dezinformácií. Foto: SITA/AP/Jenny Kane

Zahraničné stránky šíriace dezinformácie a konšpiračné teórie majú výrazný vplyv na užívateľov facebooku na Slovensku. Vyplýva to z analýzy mimovládnej organizácie Globsec.

Podľa tohto výskumu je na facebooku v slovenskom prostredí výrazné pôsobenie proruských aktérov. „Pripomína vlnu, v ktorej sa ruský vplyv dostáva z okraja slovenského informačného spektra na facebooku, kde sa nachádzajú napríklad oficiálne účty inštitúcií Ruskej federácie, do centra prostredníctvom antiukrajinských a militaristických komunít,“ informuje nezisková organizácia.

Ako príklad uvádza ruskú provládnu spravodajskú stránku Life.ru, ktorej obsah „lajkuje“ sýrsky militaristický spravodajský kanál Panteon. „Obsah tejto stránky preberá napríklad slovenská Spravodajská Alternatíva, a tým ho ďalej propaguje v rámci slovenského informačného priestoru,“ dopĺňa nezisková organizácia.

Rásť má aj vplyv dezinformácií preberaných z amerických konšpiračných webov. „Počas pandémie sa prejavil potenciál takéhoto materiálu manipulovať slovenskou verejnou mienkou, najmä ak je daný obsah profesionálne nadabovaný do slovenčiny,“ uviedla analytička Globsecu Miroslava Sawiris.

Z politických strán mali na jar 2020 výrazný vplyv na formovanie diskusie na sociálnej sieti najmä Smer-SD a ĽSNS. „Zároveň sa však mnohé z týchto účtov do značnej miery prekrývajú s významnými slovenskými a českými dezinformačnými kanálmi. To ukazuje, aký vplyv majú dezinformačné kanály na hlavný politický diskurz na Slovensku, dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko