Na hlavný obsah

Začali sa voľby v USA. Florida môže byť rozhodujúci faktor

Volebná účasť môže byť najvyššia za ostatné roky.

Začali sa voľby v USA. Florida môže byť rozhodujúci faktor
Ľudia sledujú reportáž s fotografiami amerického prezidenta Donalda Trumpa (vpravo) a jeho demokratického prezidentského súpera Joea Bidena. Foto: TASR/AP

Voliči v Spojených štátoch rozhodujú v utorok (3. 11.) vo volebných miestnostiach o novom prezidentovi krajiny. Vyzývateľom súčasného amerického prezidenta a zástupcu republikánov Donalda Trumpa je bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý háji záujmy demokratov.

Celkovo je v USA oprávnených voliť 239 247 182 ľudí. Vyplýva to z údajov portálu United States Elections Project. Podľa agentúry AP však už viac ako 93 miliónov Američanov svoj hlas odovzdalo poštou alebo v predstihu osobne na určených miestach. Iné zdroje píšu aj o 100 miliónoch predčasne odovzdaných hlasoch. Počet ľudí využívajúcich uvedené spôsoby hlasovania sa oproti voľbám z roku 2016 zvýšil aj pre obavy z čakania v radoch v spojitosti so šírením koronavírusu.

Hlasovanie poštou a v predstihu počas pandémie má vplyv aj na proces sčítavania hlasov. Postupy v jednotlivých štátoch sú rôzne, čo sťažuje predpovede v súvislosti s výsledkami.

Otváracie časy volebných miestností závisia od konkrétneho štátu. V štátoch New York a Iowa bude možné hlasovať až do 21.00 h (03.00 h a 04.00 h SEČ). Na Floride, ktorá je jedným z kľúčových štátov, sú miestnosti otvorené od 07.00 do 19.00 h (13.00 – 01.00 h SEČ).

Ak viacero kľúčových štátov zverejní výsledky dostatočne rýchlo, jeden z kandidátov môže získať potrebnú väčšinu hlasov (270) z celkového počtu voliteľov (538) aj bez toho, aby bolo známe, kto vyhral v iných štátoch, píše AP.

Pozornosť sa v tejto súvislosti podľa agentúry sústredí na štát Florida, ktorý umožňuje spracovávať hlasy zaslané poštou už 22 dní pred oficiálnym dňom volieb. Ak by Trump „stratil“ Floridu, bude preňho veľmi zložité získať 270 hlasov potrebných na to, aby porazil Joea Bidena. Štáty Georgia a Severná Karolína by takisto mohli volebné hlasy spracovať v krátkom čase. Oba z nich sú považované za rozhodujúce pre Trumpa, pripomína AP a upozorňuje, že ani jeden z nich, na rozdiel od Floridy, nemá skúsenosti so spracovávaním veľkého počtu hlasov odoslaných poštou. Celkové výsledky volieb môžu naznačiť i čiastočné výsledky zo štátov Iowa a Ohio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet